Sulík predstavil svoj tím pre zdravotníctvo. Kandidátom na ministra zdravotníctva je Szalay

ta3
24.4.2023 12:31

Richard Sulík (SASKA) predstavil na tlačovej konferencii svoj nový tím pre zdravotníctvo. Súčasťou sú Jana Bittó Cigániková, bývalý viceguvernér NBS Martin Barto, šéfka projektového tímu novej univerzitnej nemocnice v Martine Martina Antošová či lekár Vladimír Černák a Vladimír Dvorový. Zároveň oznámil, že Tomáš Szalay je kandidátom na ministra zdravotníctva.

20230424_stare_dsng_tb_live_saska_1100_5.jpg
TA3

Členmi rady sú okrem iných aj bývalý viceguvernér NBS a člen predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martin Barto, projektová manažérka martinskej Nemocnice budúcnosti Martina Antošová či lekár zaoberajúci sa bezpečnosťou v zdravotníctve Vladimír Čermák. 

V rade bude aj bývalý šéf sietí polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový či podpredsedníčka dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Iveta Pospíšilová. 

"Zdravotníctvo je jednou z našich dvoch-troch top priorít a ideme ho riadne riešiť," povedal Sulík s tým, že ak budú vo vláde, chcú sa o rezort zdravotníctva uchádzať. Program pre zdravotníctvo sa bude podľa jeho slov finalizovať najbližšie týždne.

Zdravotníctvo označil za jeden z najväčších problémov. Strana chce preto okrem iného riešiť financovanie, digitalizáciu či bezpečnosť v zdravotníctve. Zaoberať sa chce nemocničným aj ambulantným sektorom. Riešiť chce tiež nedostatok zdravotníkov, nedostupnosť liekov a dlhé čakacie doby. Prioritou strany bude aj dostupnosť kvalitných dát.  

Bittó Cigániková doplnila, že pre SaS je prioritou aj duševné zdravie. "Je to pre nás taká vysoká priorita, že sa v tomto momente nezmestila do tohto celého konceptu, ale v budúcnosti predstavíme aj riešenie pre túto problematiku, aj odborníka, s ktorým spolupracujeme," povedala.  

V súvislosti s výstavbou novej nemocnice na bratislavských Rázsochách Szalay a Sulík skonštatovali, že sa to zo zdrojov z plánu obnovy nestihne. "Slovensko potrebuje novú komplexnú koncovú univerzitnú nemocnicu, to je bez diskusie. Zároveň však vyjadrujeme veľké pochybnosti o tom, či sú Rázsochy správne zvolenou lokalitou," dodal Szalay s tým, že nemocnica takéhoto typu by mala stáť skôr vo východnej časti mesta.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok