Klimatickí aktivisti zablokovali dopravu v Berlíne. Paralyzovali ju na tridsiatich miestach

ta3 čtk
24.4.2023 10:31

Klimatickí aktivisti z hnutia Letzte Generation (Posledná generácia) ráno v Berlíne zablokovali dopravu na zhruba 30 miestach. Postihnuté boli hlavné ťahy, rušné križovatky a tiež vyťažená mestská diaľnica. Berlínska dopravná informačná centrála VIZ Berlin uviedla, že vzhľadom na rozsah protestov a neprehľadnosti situácie nebolo spočiatku možné vypracovať celkový prehľad akcií klimatických demonštrantov.

Prilepili sa k vozovke

"Od rána sa konajú protestné akcie po celom území mesta," povedala berlínska polícia. Tá na Twitteri ohlásila, že nasadila asi 500 policajtov a tiež vrtuľník, aby blokády čo najrýchlejšie uvolnila. Okolo poludnia polícia oznámila, že väčšina miest, kde sa aktivisti prilepili k vozovke a kde zastavili dopravu demonštrácií v sede, je opäť prejazdná. To potvrdila aj dopravná centrála. "Dopravná situácia v Berlíne sa po klimatických protestoch citeľne upokojila. Aktuálne nie sú na území mesta žiadne zápchy s čakacou dobou viac ako desiatich minút," povedala centrála.

Aktivisti zastavili dopravu na mnohých miestach kľúčových pre automobilovú dopravu, okrem iného na bulvári pri Víťaznom stĺpe v centre metropoly, kde je dôležitá križovatka spájajúca niekoľko mestských ťahov. Zastavená bola v oboch smeroch doprava na mestskej diaľnici A100, kde kvôli tomu pre vodičov vzniklo až dvojhodinové hodinové zdržanie. Najviac problémov hlásila mestská časť Charlottenburg v západnej časti mesta medzi centrom a Špandavou.

Spravodajský portál t-online napísal, že nasadenie stoviek policajtov v berlínskych uliciach sa očakáva aj v najbližších dňoch, pretože hnutie pred týždňom vyhlásilo časovo neobmedzené blokády. Protesty sa začali pred týždňom vo vládnej štvrti a v pondelok sa rozšírili po celom Berlíne. Aktivisti tak chcú zvýšiť tlak na vládu, aby podnikla ráznejšie kroky na ochranu klímy.

Nemecké médiá povedali, že vodiči na utorkové blokády reagovali značne rozhorčene. Na niektorých miestach vrátane mestskej diaľnice A100 sa šoféri pokúsili demonštrantov sami odtiahnuť z cesty.

Hnutie má podmienky

Hnutie si stanovilo niekoľko podmienok, za ktorých je ochotné protesty ukončiť. Okrem iného chce žrebovaním zriadiť občiansky výbor, ktorý by naplánoval koniec používania fosílnych palív v Nemecku do roku 2030. Vláda môže protesty podľa aktivistov zastaviť aj tým, že predloží plán, ako udržať otepľovanie planéty na úrovni nižšej ako 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím.

Hnutie od roku minulého roka pravidelne blokuje dopravu, aby tak upozornilo na nevyhnutnosť ochrany životného prostredia, čo mnoho politikov vrátane členov ekologickej strany Zelení kritizuje. Demonštranti sa často rýchloschnúcim lepidlom lepia k vozovkám, aby skomplikovali dopravu. Rovnako sa lepia k umeleckým dielam, ktoré tiež polievajú rôznymi tekutinami. V centre Berlína pri Brandenburskej bráne hnutie v decembri odrezalo vrchol vianočného stromu, čím chcelo poukázať na to, že z prichádzajúcej klimatickej katastrofy zatiaľ vidíme len špičku. Mnoho aktivistov sa za svoje činy musí zodpovedať pred súdmi.

Problémy teraz hrozia aj dvom policajtom za zásah z minulého týždňa. Jeden z policajtov najprv na videu zverejnenom na internete demonštranta varuje, aby cestu opustil, inak mu spôsobí bolesť, kvôli ktorej nebude môcť niekoľko dní hrýzť a prehĺtať. Keď nepočúvol, chytil ho pod krk a následne ho s pomocou kolegu odtiahol. Z videa je zrejmé, že aktivistovi krúti ruku za chrbátom a že demonštrant kričí kvôli bolesti. "O videu vieme a preverujeme ho," povedala v utorok polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok