EÚ by sa mala dohodnúť na spoločnom nákupe munície pre Ukrajinu. Borrell verí, že dodrží sľub

ta3 čtk
24.4.2023 10:17

Európska únia by sa mala v najbližších dňoch zhodnúť na podmienkach spoločných nákupov munície pre Ukrajinu, ktoré zatiaľ stále nedojednala. Pred stretnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín bloku to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Niektorí ministri sa chcú usilovať o to, aby sa dohodu podarilo nájsť už na pondelňajšom stretnutí v Luxemburgu.

EÚ by sa mala dohodnúť na spoločnom nákupe munície pre Ukrajinu. Borrell verí, že dodrží sľub
TASR/AP

EÚ sa v marci predbežne dohodla na pláne uvoľniť miliardu eur na spoločné nákupy delostreleckej munície, ktorú ukrajinská armáda nemá pred očakávanou jarnou ofenzívou. Konečné schválenie však blokuje rozdielny pohľad na to, od akých výrobcov majú únijné krajiny muníciu nakupovať. Zatiaľ čo veľká väčšina krajín presadzuje v rámci urýchlenia dodávok uzatváranie zmlúv po celom svete, Francúzsko sa snaží do systému zapojiť výhradne európsky zbrojný priemysel.

"Som si istý, že v najbližších dňoch (dohody) dosiahneme," vyhlásil v pondelok Borrell. EÚ podľa neho "nesedí a nečaká", ale robí všetko pre to, aby naplnila sľub doručiť do budúceho marca Kyjevu milión kusov delostreleckej munície. V súčasnosti už chystá naplnenie prvej časti plánu, ktorou je preplatenie inej miliardy eur členským krajinám, ktoré dodajú delostrelecké granáty z vlastných skladov.

Únijní činitelia pôvodne predpokladali, že prvé zmluvy na spoločné nákupy budú podpísané v máji. Zástupcovia niektorých vlád pred pondelkovým rokovaním hovorili o urýchlení tohto plánu. Litovský minister Gabrielius Landsbergis vyhlásil, že sa bude usilovať o uzavretie dohody na pondelkovom stretnutí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok