FOTO: Odfotiť polárnu žiaru trvalo asi hodinu, hovorí Slovák, ktorého ocenila aj NASA

ta3/Nicolette Ftáčková
24.4.2023 18:00

Fotografov, ale aj milovníkov nočnej oblohy potešilo v nedeľu v našich končinách ojedinelé nebeské divadlo - polárna žiara. Aké náročné je ju kvalitne zachytiť? Máme na Slovensku dostatok tmavých miest a aký závažný je problém svetelného smogu? Pýtali sme sa astrofotografa a popularizátora astronómie Tomáša Slovinského.

FOTO: Odfotiť polárnu žiaru trvalo asi hodinu, hovorí Slovák, ktorého ocenila aj NASA
Archív Tomáša Slovinského

V krátkom rozhovore sme sa pýtali:

ako prebieha príprava na nočné fotografovanie,

ktoré úkazy je najťažšie zachytiť objektívom fotoaparátu,

kde na Slovensku sú najlepšie podmienky na fotografovanie,

na ktorú snímku je najviac hrdý.

V nedeľu mohli Slováci nad naším územím pozorovať ojedinelý úkaz - polárnu žiaru. Do akej miery je náročné zachytiť toto nebeské divadlo? Koľko fotografií spravíte, kým vznikne tá najlepšia?

Treba si počkať na dobré podmienky, pretože sa to nedeje každú noc. Ide o raritnú udalosť. Momentálne sa Slnko blíži do maxima svojej aktivity, čo by sa malo udiať v roku 2025. Práve v tomto období sa preto častejšie skloňuje slovo polárna žiara aj na Slovensku. Je potrebné dodať, že v nedeľu to bola trošku jasnejšia polárna žiara, než na akú sú zvyknutí fotografi na našom území.

Fotografií sa bežne robí niekoľko - ide o nejakú časovú sekvenciu (časozber). Potom sa vyberie tá najlepšia, lebo polárna žiara sa v priebehu času mení. Nedeľňajšie fotenie mi zabralo približne hodinu a úkaz mal dve fázy - prvá bola o niečo jasnejšia a nastala okolo 22.00, druhá slabšia okolo polnoci.

Najťažšie je zachytiť zatmenie Slnka

Vedeli ste, kedy môžete očakávať takýto úkaz, alebo ste mali pripravený fotoaparát pri dverách, aby ste hneď mohli vyštartovať? Ako prebieha vaša príprava na nočné fotografovanie?

Keď som sa dozvedel, že je takáto šanca, vstal som z postele. Niekedy sa to však dá predpovedať na základe rôznych modelov z družíc, ktoré monitorujú slnečný vietor a aktivitu. Nie vždy je predpoveď presná, pretože môže doraziť nejaká významnejšia erupcia smerom na Zem. Táto hmota, ktorú vyvrhne Slnko, nemusí však Zem trafiť. Mnohokrát počujeme, že môže byť viditeľná polárna žiara a nie je. Pokiaľ takáto šanca je, tak sú aj rôzne webkamery na internete, umiestnené tak, že snímajú severnú časť oblohy na Slovensku, Maďarsku či v Česku. Na základe toho sa človek môže tiež dozvedieť, kde sa čo deje, no a potom pohotovo vyraziť.

Ktoré nebeské telesá alebo úkazy je najťažšie zachytiť objektívom fotoaparátu?

Najťažšie je zachytiť asi dobré zatmenie Slnka, lebo človek za ním musí cestovať na veľmi presné miesto a trvá rádovo len niekoľko minút. Treba mať šťastie aj na počasie, okrem toho ide o veľmi dynamický úkaz, preto aj fotoaparát musí mať dobrý dynamický rozsah. Taktiež je zložité to dobre nasnímať a spracovať, takže pekne to dokáže vyfotiť len pár ľudí na svete.

Polárna žiara vzniká interakciou slnečného vetra - prúdu nabitých častíc unikajúcich zo Slnka - magnetického poľa a atmosféry našej planéty. Keď sa slnečný vietor približuje, deformuje magnetické pole Zeme a umožňuje niektorým nabitým časticiam zo Slnka vstúpiť do zemskej atmosféry na magnetickom severnom či južnom póle. Keď tieto nabité častice "rozrušia" plyny v našej atmosfére, spôsobia, že sa rozžiaria – rovnako ako plyn vo fluorescenčnej trubici, píše BBC.

Kde na Slovensku sú najlepšie podmienky na fotografovanie nočnej oblohy? 

Najlepšie podmienky sú najmä v Poloninách, kde je oficiálne zriadený Park tmavej oblohy Poloniny. Ohľadom podmienok ide o najmenej svetelne znečistené miesto, pretože na Slovensku sa nenachádza také, ktoré by bolo úplne bez svetelného smogu. Tiež je dobrým miestom Park tmavej oblohy Veľká Fatra, časť Beskydskej oblasti tmavej oblohy. Pekné nebo nájdete aj na Muránskej planine či v Nízkych Tatrách, kde môžete vidieť vyše 3000 hviezd a Mliečnu cestu voľným okom.

Na svetelný smog ste upozornili svojim záberom v roku 2020. Ak by ste to porovnali s inými európskymi krajinami, máme na Slovensku dostatok tmavých miest na pozorovanie nočnej oblohy?

Podľa toho, kam sa radíme. Ak by sme sa začleňovali ku krajinám západnej Európy, tak máme celkom pekné tmavé miesta, ale od nás na východ sú aj tmavšie. V rámci V4 máme pekné tmavé oblasti, tmavšie než majú susedia, preto má zmysel začať si ich vážiť a chrániť, aby nevymizli.

Vaše fotografie viackrát ocenila NASA. Na ktorú ste najviac hrdý a prečo?

Z prvej som sa asi najviac tešil, lebo som také ocenenie nečakal. Potom druhá - spomínaný záber z roku 2020, pretože som upozornil na problematiku svetelného smogu a myšlienka sa dostala medzi ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok