Rusko zaznamenáva stále viac platieb za energie v rubľoch a jüanoch, tvrdí podpredseda vlády Novak

ta3 TASR
23.4.2023 15:46

Rusko zaznamenáva stále viac platieb za dodávky svojich energií v rubľoch a čínskych jüanoch a v tomto trende plánuje pokračovať. Povedal to cez víkend podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Informuje o tom agentúra Reuters.

rusko_banka_1.jpg
TA3

Po tom, ako západné štáty uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie v reakcii na jej útok na Ukrajinu, obchodné aj kultúrne vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami sa zredukovali na minimum. Rusi následne začali posilňovať spoluprácu s Čínou, ktorej dopyt po energiách je stále vysoký. Z rovnakého dôvodu posilnili vzťahy s Indiou a niektorými ďalšími štátmi. Navyše Rusko začalo výrazne obmedzovať obchody v dolároch a eurách, čo bola reakcia na zmrazenie zhruba polovice ruských devízových rezerv.

"Dopyt po jüanoch a rubľoch je vysoký, takže v tomto smere budeme pokračovať," povedal Novak v sobotu (22. apríla) v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Čína už platí v jüanoch za dodávky plynu a čiastočne za dodávky ropy, dodal Novak s tým, že okrem toho sa platby realizujú aj v rubľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok