G7 vyzvala na predĺženie a plnú implementáciu obilnej dohody na Ukrajine

ta3 tasr
23.4.2023 14:04

Ministri hospodárstva zoskupenia G7 v nedeľu vyzvali na "predĺženie, plnú implementáciu a rozšírenie" dohody, ktorá v čase vojny na Ukrajine umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informuje agentúra Reuters.

Ukrajina obvinila Rusko z marenia obilnej dohody. Prepravu obilia na svetové trhy prerušili
TASR/Roman Hanc

"Odsudzujeme pokusy Ruska využiť potraviny ako prostriedok destabilizácie a ako nástroj geopolitického nátlaku a opakujeme náš záväzok konať solidárne a podporovať tých, ktorí sú najviac zasiahnutí" tým, že Rusko potraviny využíva ako zbraň, uviedli ministri G7 v dokumente po dvojdňovej schôdzke v Japonsku.

Čiernomorská obilná iniciatíva (tzv. obilná dohoda) medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody. Jedna z nich umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív napriek sankciám uvaleným na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní. V marci súhlasilo Rusko už len s jej 60-dňovým predĺžením, hoci Ukrajina, Turecko aj OSN požadovali 120-dňové predĺženie. Moskva dôrazne naznačila, že nedovolí, aby bola predmetná dohoda predĺžená aj po 18. máji, pretože neboli splnené jej požiadavky na uľahčenie vývozu ruských obilnín a hnojív.

Členovia G7 sú pripravení podporiť obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny vrátane poskytnutia odbornej znalosti pri odmínovaní poľnohospodárskej pôdy a rekonštrukcie poľnohospodárskej infraštruktúry, uviedli ministri hospodárstva krajín zoskupenia G7. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov má o obilnej dohode čoskoro diskutovať v New Yorku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok