Maďarská prezidentka vetovala homofóbny zákon, ktorý by umožnil udávanie párov rovnakého pohlavia

ta3 ČTK
22.4.2023 17:11

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právnej normy, ktorej autori chceli uzákoniť udávanie rovnopohlavných párov vychovávajúcich spoločne deti. Informovala o tom agentúra DPA.

Krok Novákovej pritom agentúra označila za nezvyčajný vzhľadom na to, že sa podľa nej v Maďarsku stalo od roku 2010 prvýkrát, aby sa hlava štátu vymedzila proti zákonu zásadnému pre konzervatívnu vládu premiéra Viktora Orbána.

Kontroverzný návrh zákona tento mesiac odhlasoval maďarský parlament, v ktorom má Orbánova strana Fidesz väčšinu. Návrh obsahuje časť, ktorá by v prípade schválenia stanovila, že ľudia môžu anonymne nahlásiť rovnopohlavné páry vychovávajúce deti, a upravila ochranu oznamovateľov. Návrh hovorí aj o možnosti udania ľudí, ktorí spochybňujú rodové roly a rodinné ideály zakotvené v ústave alebo právo dieťaťa na jeho "identitu určenú jeho pohlaviu stanoveným pri narodení".

Prezidentkino veto znamená, že parlament musí zákon znovu prerokovať. Môže ho však tiež prijať znova v nezmenenej verzii, na ktorú by už prezidentka nemala žiadne páky, upozorňuje DPA. Nováková veto v liste maďarskému parlamentu odôvodnila tým, že návrh nie je v súlade s právnymi normami Európskej únie o ochrane oznamovateľov porušenia (takzvaných whistleblowerov). Kým sa stala vlani v marci prezidentkou, bola Nováková členkou a určitú dobu aj podpredsedníčkou Fideszu. Z Orbánovej strany pochádzal aj jej predchodca János Áder.

Maďarský parlament za dobu pôsobenia Viktora Orbána už schválil iné zákony, ktoré podľa kritikov obmedzujú práva menšiny LGBTI+ . V roku 2020 nechal Orbán do dodatku k ústave zapísať, že "otec je muž, matka žena“. V roku 2021 Maďarsko napríklad zakázalo šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce homosexualitu alebo zmenu pohlavia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok