V centre Považskej Bystrice sa objavuje bobor. Ochranári dúfajú, že zviera odradia zábranami

ta3
22.4.2023 16:59

V centre Považskej Bystrice sa začal pravidelne objavovať bobor. Zapáčila sa mu rieka Domanižanka a najmä stromy, ktoré na jej brehoch rastú. Ochranári spoločne s vodohospodármi preto upevnili na dreviny zábrany. Dúfajú, že zviera odradia a z mesta odíde.

Populácia bobrov žijúcich popri Váhu stúpa. Mladšie jedince si hľadajú nové útočisko v prítokoch našej najdlhšej rieky. Výskyt chráneného živočícha priamo v centre mesta zistili vodohospodári pred Veľkou nocou podľa zhryzených stromov.

"Bobor patrí medzi chránené živočíchy a preto jeho výskyt a elimináciu správca toku rieši v spolupráci so štátnou ochranou prírody," informuje hovorca SVP Marián Bocák.

Bobor nemá problém zhodiť akýkoľvek dospelý strom. V Domanižanke rastú prevažne vŕby, z ktorých tomuto hlodavcovi chutia výhonky a kôra. Vŕby však tvoria nielen estetický prvok Považskej Bystrice, ale sú tiež dôležité pri zachovaní riečneho ekosystému. Spadnuté dreviny či stavanie hrádzí sú prvým krokom k vybreženiu koryta.

"Činnosť bobra je prospešná pre krajinu. Ale zrovna v takýchto urbárnych prostrediach treba usmerniť jeho činnosť," hovorí zoologička CHKO Strážovské vrchy Ivana Kalafusová.

Na trinásť stromov dali pletivo, aby ich bobor neohlodával. Túto techniku majú odborníci už roky overenú. V mestách sa bobor bežne nenachádza. V Považskej Bystrici sa s ním ochranári stretli prvýkrát. Myslia si, že to je zatúlaný jedinec.

"Bobor je veľmi inteligentné zviera, dokáže si vyhodnotiť riziká a nebezpečia, a dokáže sa do určitej miery prispôsobiť,hovorí zoologička.

Tento bylinožravec sa bez rastlinnej potravy a dostatočného úkrytu v meste dlho nezdrží. Pravdepodobne prejde po toku Domanižanky rieky vyššie alebo sa vráti do Váhu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok