Vojak z USA zverejňoval na internete tajné informácie dlhšie, ako sa tušilo, píše NYT

ta3 čtk
22.4.2023 09:40

Americký gardista Jack Teixeira zrejme zverejňoval tajné dokumenty na internete dlhšie a vo väčšom rozsahu, než sa doteraz tušilo. Píše to dnes denník The New York Times. Profil, ktorý používal Teixeira, začal zverejňovať utajené dokumenty na sieti Discord iba pár dní po začiatku vojny na Ukrajine. Americké ministerstvo obrany odmietlo zistenie denníka komentovať, napísala agentúra Reuters.

Podľa denníka Teixeirov profil začal umiestňovať tajné dokumenty v jednej skupine na sieti Discord už od konca februára minulého roka. Jednalo sa pri tom o inú skupinu, než v ktorej sa neskôr objavili dokumenty, ktorým sa venujú médiá v posledných týždňoch a ktoré začali kolovať po internete. Skupina, kde profil zverejňoval dokumenty od februára minulého roka, mala zhruba 600 členov. Bola tak výrazne väčšia ako tá, kde sa objavili ďalšie utajené informácie, na ktoré upozornili v apríli médiá.

Podľa denníka nie je jasné, či úrady o zverejnení tajných informácií v inej skupine na sieti Discord vie. Išlo o dokumenty o ukrajinských a ruských stratách vo vojne, o aktivitách ruských rozviedok či o pomoci poskytnutej Ukrajine. Profil uvádzal, že čerpá zo spisov Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), Ústredné spravodajské služby (CIA) a ďalších tajných služieb. Dokumenty zverejňoval v skupine viac ako rok. "Rozhodol som sa zastaviť aktualizácie," napísal tohtoročného 19. marca.

Podľa denníka sa otvára otázka, prečo si americké úrady nevšimli únik tajných informácií skôr, ako na dokumenty upozornili v apríli médiá. Skupina, o ktorej píše newyorský denník, bola navyše ľahko dohľadateľná na sieti youtube.

Dvadsaťjedenročného Teixeiru zatkli minulý týždeň agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) av piatok 14. apríla prvýkrát stál pred súdom, kde bol obvinený z neoprávneného držania a odovzdávania utajovaných informácií. Za úmyselné odovzdávanie informácií o národnej obrane hrozí až desať rokov väzenia.

Téme sa venovala aj naša zahraničná redaktorka Eliška Trpíšková:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok