Súd v Moskve vydal zatykač na bulharského novinára, hrozí mu dvojročné väzenie

TA3 TASR
21.4.2023 17:33

Súd moskovského okresu Lefortovo vydal na žiadosť vyšetrovateľov v neprítomnosti zatykač na bulharského novinára Christa Grozeva z investigatívneho portálu Bellingcat za údajné "nezákonné prekročenie hraníc Ruskej federácie“. V prípade uznania za vinného mu hrozia dva roky väzenia S odvolaním sa na správu agentúry TASS o tom v piatok informovala televízia CNN.

Súd v Moskve vydal zatykač na bulharského novinára, hrozí mu dvojročné väzenie
TASR/AP

Ruské ministerstvo vnútra zaradilo vlani v decembri Grozeva na zoznam hľadaných osôb. Tento bulharský novinár bol kľúčovou postavou vo vyšetrovaní otravy ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného nervovoparalytickou látkou novičok agentmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby v auguste 2020. Grozevovi sa podarilo odhaliť identitu agentov FSB, ktorí Navaľného otrávili.

Grozev taktiež rozsiahlo informoval o zapojení Ruska do mnohých zločinov, ktoré vzbudili celosvetovú pozornosť, ako je zostrelenie letu spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny v júli 2014 či otrava Sergeja a Julije Skripaľovcov v marci 2018 v Británii.  

Moskva opakovane odmietla akúkoľvek zodpovednosť za spomínané prípady. Vo februári 2023 bol Grozev po 20 rokoch života nútený z dôvodu možného ohrozenia svojej bezpečnosti opustiť Viedeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok