Do Číny už nedováža najviac ropy Saudská Arábia, predbehlo ju Rusko

ta3 čtk
21.4.2023 15:40

Dodávky ruskej ropy do Číny sa v marci medziročne zvýšili o polovicu na rekordných 9,61 milióna ton, čo je 2,26 milióna barelov denne. Vyplýva to z dnešných údajov čínskeho colného úradu. Rusko tak zostalo najväčším dodávateľom ropy do Číny, uviedla agentúra Reuters.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

Vývoz energetických produktov z Ruska do Číny výrazne vzrástol, keď Moskva vlani vo februári začala útok na Ukrajinu a západné krajiny na Rusko uvalili rozsiahle sankcie. Západ okrem iného zaviedol cenový strop na dodávky ruskej ropy po mori, čím Rusku obmedzil okruh odberateľov.Sú tak nútení ponúkať svoju ropu s výraznou zľavou, čo vo veľkej miere využívajú aj čínski odberatelia.

V celom minulom roku bola najväčším dodávateľom ropy do Číny Saudská Arábia. Dovoz saudskoarabskej ropy do Číny vlani dosiahol 87,49 milióna ton. V tomto prvom štvrťroku predstavoval 22,82 milióna ton, zatiaľ čo dovoz ruskej ropy dosiahol 25,29 milióna ton. 

Dodávky z Ruska tak v prvom štvrťroku medziročne stúpli takmer o tretinu, zatiaľ čo dodávky zo Saudskej Arábie sa zvýšili zhruba o šesť percent.

Európska únia spolu so skupinou ekonomicky vyspelých krajín G7 as Austráliou od minuloročného 5. decembra zaviedla maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. 

Čínske rafinérie podľa agentúry Reuters na prepravu a poistenie ruskej ropy využívajú prostredníkov, aby sa tak vyhli porušovaniu západných sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok