Ruské sily postupujú v Bachmute, tvrdí Kyjev. Inde na Ukrajine útočia drony

ta3 ČTK
21.4.2023 11:12

Ruské sily postupujú v Bachmute na východe Ukrajiny, pripustila v piatok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Dodala, že situácia je síce napätá, ale že Kyjev ju má pod kontrolou. Ukrajinské letectvo oznámilo, že zostrelilo osem z 12 ruských bezpilotných lietadiel Šáhid, ktoré podľa neho Rusko v noci na piatok vyslalo zo svojej Brjanskej oblasti na ukrajinské územie.

Británia sa chystá dodať Ukrajine tanky Challenger 2, píše denník Financial Times
TASR/AP

Po 25 dňoch pokoja čelil útoku Kyjev, podľa predbežných údajov si tam úder nevyžiadal žiadne obete ani škody, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Zásahy infraštruktúry však hlásia úrady v Poltavskej a Vinnyckej oblasti, poznamenala agentúra AFP.

Dejiskom urputných bojov je naďalej Bachmut, o ktorého dobytie Rusi usilujú už mnoho mesiacov. "Na niektorých miestach (nepriateľ) postupuje," uviedla na komunikačnej platforme Telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Maljarová. Ukrajinci podľa nej ďalej vykonávajú obranné aj útočné akcie a Rusi majú obrovské straty.

V noci na piatok vyhlásilo letecký poplach rad ukrajinských regiónov. Poplach vyvolali útoky dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré útočia štýlom kamikadze, píše agentúra Unian. Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková podľa tejto agentúry o deň skôr uviedla, že ruská armáda dostala ďalšiu dodávku dronov a začína ju opäť používať.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej operačnej zvodcu informuje o odrazení viac ako 60 ruských útokov na východe krajiny za uplynulý deň. "Nepriateľ za cenu veľkých strát sústredí svoje hlavné úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku," napísalo velenie ukrajinských ozbrojených síl. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok