Líder Nových školských odborov verí v štrajk cez maturity

TASR
16.2.2013 08:26

Líder Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi verí, že učitelia budú štrajkovať 13. marca, teda v deň písomných maturít a deviatackeho monitoru.

Líder Nových školských odborov verí v štrajk cez maturity
TASR

V týchto dňoch mu chodia obálky s podpismi zamestnancov škôl, ktorí sú ochotní zapojiť sa. Koľko podpisov zatiaľ NŠO vyzbierali, nechce prezradiť.

Či sa štrajk uskutoční alebo nie, vyhlási odborová organizácia 6. marca v Ružomberku. "Počet stúpa exponenciálne, ako sa termín blíži a rozhodujúce bude číslo 50.000. Keď dosiahneme toľko podpisov, tak to stopneme," povedal pre TASR Sebelédi.

NŠO pobúril návrh predsedov samosprávnych krajov, o ktorom tento týždeň rokovali s ministrom, aby mohli peniaze z normatívu na platy zriaďovatelia prerozdeľovať so súhlasom odborárov na prevádzku škôl. "Toto sú veci, ktoré keď si normálny človek prečíta, tak musí zobrať vidly. Problém je v tom, že to učitelia nečítajú, nevenujú sa tomu, neangažujú sa. Ale tá myšlienka, zobrať zo mzdového normatívu úspešných škôl a dotovať neúspešným prevádzku, je zvrátená. Je to choré," myslí si Sebelédi.


Štrajkom v deň 13. marca, keď majú stredoškoláci písomné maturity a deviataci monitor, chcú NŠO bojovať za tri požiadavky. Prvou je zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percento až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy. Ďalšou je zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov škôl od 1. septembra 2013 o 25 percent a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. NŠO taktiež volajú po tom, aby pedagogickí zamestnanci tvorili v radách škôl nadpolovičnú väčšinu.


Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považuje štrajk 13. marca za neadekvátny a svojim členom odporučil, aby zvážili, či sa doň zapoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok