Tak takto?!: Potravinári hrozia štrajkom, pokiaľ prejde kontroverzný návrh zákona

ta3/Patrik Mindžák
20.4.2023 14:42

Dovoz ukrajinského obilia zasiahol slovenský trh a ohrozil existenciu poľnohospodárov. Ako to ešte ovplyvní nákupnú politiku? Postačia kompenzácie ponúkané Európskou komisiou? V akom stave sú rokovania Slovenska ohľadom plošného obmedzenia dovozu ukrajinských komodity do krajín EÚ? V relácii Tak takto?! o tom porozprávali predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský a Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

tak_takto_115.jpg
TA3

"Subjekty, ktoré nakúpili ukrajinskú pšenicu a ďalej ju spracovávali, neporušili žiaden zákon, ak chceli svojim zákazníkom podať akýkoľvek produkt," uviedol Lapšanský. Šírenie paniky o tom, že ide o ohrozenie zdravia či života spotrebiteľa, je absolútne nepodložené, priblížil.

Hovoril aj o možnom štrajku, keď prejde návrh zákona o rozmrazení príplatkov za prácu v noci počas víkendov, čo predstavuje 80 % práce potravinárov. "Tým pádom sa výrazne ovplyvnia naše personálne náklady," doplnil Lapšanský s tým, že buď k 1. júnu alebo 1. júlu dôjde k úpravám odbytových cien pekárov v intervale od siedmich do 12 percent.

"Európska únia sa už dlhodobo snaží koordinovať tranzit ukrajinského obilia cez koridory solidarity, ale aj cez Čierne more. Snažíme sa zlepšovať infraštruktúru v prístavoch, ale aj lepšiu koordináciu prepravy, aby fungovala logistika a to obilie neostávalo na určitých trhoch a putovalo tam, kam má," vysvetlila Ludviková.

Čiastka 100 miliónov eur sa rozdelí pre päť krajín vrátane Slovenska, ktoré sú v prvej línii a hraničia s Ukrajinou. "Zatiaľ sa nevie, akej krajine sa určí aký balík peňazí. To sa má určiť v najbližších dňoch," dodala.

Celú reláciu Tak takto?! s Milanom Lapšanským a Ingrid Ludvikovou si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok