NHL: Carolina vedie nad Islanders už 2:0 na zápasy, v predĺžení rozhodol Fast

ta3 TASR
20.4.2023 07:32

Hokejisti Bostonu prehrali vo svojom druhom stretnutí 1. kola série play off NHL doma s Floridou 3:6. Panthers tak vyrovnali súboj s držiteľom Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti na 1:1. Carolina zdolala doma New York Islanders 4:3 po predĺžení a vedie 2:0. Dallas si poradil s Minnesotou 7:3 a vyrovnal na 1:1 na zápasy, hetrikom sa blysol Roope Hintz. Nerozhodný je aj duel medzi Edmontonom a Los Angeles, Oilers v druhom meraní síl zvíťazili 4:2. Žiadny zo Slovákov sa v noci na štvrtok na ľade nepredstavil.

NHL: Carolina vedie nad Islanders už 2:0 na zápasy, v predĺžení rozhodol Fast
TASR/AP

Florida sa ujala vedenia gólom Sama Bennetta v druhej minúte druhej tretiny a domácich už do vedenia nepustila, hoci Boston dvakrát vyrovnal. Hostia rozhodli o svojom triumfe štyrmi gólmi v tretej tretine. Za Panthers si pripísal dva presné zásahy obranca Brandon Montour, brankár Alex Lyon predviedol 34 úspešných zákrokov. 

"Stále sme si verili a pred treťou tretinou sme si v šatni povedali že tu musíme vyhrať, ak chceme uspieť v celej sérii. Nebojíme sa žiadneho súpera," zdôraznil útočník hostí Matthew Tkachuk, autor dvoch asistencií. Boston vyhral predchádzajúcich deväť stretnutí, vrátane záveru základnej časti, v ktorej zaznamenal historické rekordy v počte víťazstiev (65) i bodov (135). 

"Nehrali sme dnes dobre. Naše straty puku boli katastrofálne, hoci prvé dve tretiny to nebolo ešte také zlé," skonštatoval Jim Montgomery, tréner Bostonu. V jeho zostave chýbal v druhom dueli za sebou kapitán Patrice Bergeron, ktorý má zranenie v dolnej časti tela. Duel sledoval naživo aj dlhoročný kapitán Bruins Zdeno Chára. Séria sa sťahuje na Floridu, kde budú zápasy číslo tri a štyri na program v piatok a v nedeľu.  

Zlomenina na úkor víťazstva

O víťazstve Caroliny nad Islanders 4:3 rozhodol v 6. min predĺženia Jesper Fast. Domáci predtým premárnili dvojgólový náskok a v tretej časti hry prehrávali 2:3, no Jaccob Slavin v 53. minúte poslal duel do predĺženia. 

"Mali nás na lopatkách. Nebol to z našej strany najlepší zápas, súper hral naozaj dobre. Moji chlapci si však v jednom momente povedali dosť a dokázali skóre otočiť," zhodnotil tréner Caroliny Rod Brind'Amour, ktorého tím prišiel o fínskeho útočníka Teuva Teräväinena. Ten si v tretej tretine pri kontakte s hokejkou Jeana-Gabriela Pageaua zlomil ľavú ruku a čaká ho chirurgický zákrok. 

Slavin mal okrem gólu aj asistenciu, rovnakú dvojbodovú bilanciu mali v drese "ostrovanov" Brock Nelson a Kyle Palmieri, hosťom nepomohlo ani 33 zákrokov brankára Iľju Sorokina. "Bol to tvrdý boj dvoch výborných tímov s lepšou koncovkou pre súpera. My musíme byť pripravení na ďalšie dva domáce duely," povedal tréner hostí Lane Lambert.

Draisaitl ťahá Edmonton

Triumf Edmontonu nad Los Angeles 4:2 dirigoval Leon Draisaitl, ktorý si pripísal gól a dve asistencie. Oilers prišli v druhej tretine o dvojgólový náskok, no ruský krídelník Klim Kostin na začiatku tretej tretiny zvýšil na 3:2 pre domácich a ich triumf spečatil v závere do prázdnej bránky Evander Kane. 

"Vlastne som najskôr chcel hľadať prihrávkou Leona Draisaitla, ktorému verím viac ako sebe. Videl som však okolo seba troch hráčov súpera a nemal som na výber, tak som skúsil vystreliť a padlo to tam," opísal víťazný gól Kostin, pre ktorého to bol prvý presný zásah v play off v kariére. Brankár Stuart Skinner si pripísal svoje prvé víťazstvo v play off s 23 zákrokmi. 

Do zostavy Los Angeles sa po desiatich dueloch vrátil po zranení Gabriel Vilardi a skóroval. Hostia úvodnú tretinu nezvládli, prvú strelu na bránku si pripísali až dve minúty pred sirénou a prehrávali 0:2. "Nemôžeme takto odštartovať zápas. Potom musíme doťahovať manko a stojí nás to sily," zdôraznil Vilardi. 

Draisaitl má po dvoch dueloch na konte päť bodov (3+2), rovnako ako líder bodovania Hintz (4+1) a obranca Heiskanenn (0+5, obaja z Dallasu). "Myslím si, že v prvých dvoch zápasoch bol najlepší hráč na ľade. Najmä vďaka nemu sme dnes uspeli," vyzdvihol nemeckého útočníka tréner domácich Jay Woodcroft. Najproduktívnejší hráč základnej časti Connor McDavid si pripísal prvý bod v play off za asistenciu na gól Draisaitla v prvej perióde. Tretí duel série je na programe v noci na sobotu v Los Angeles. 

Jednoznačný triumf

Roope Hintz zaznamenal prvý hetrik v kariére a pridal asistenciu a výrazne tak prispel k triumfu Dallasu nad Minnesotou 7:3. Presadil sa gólovo v troch rôznych herných situáciách - v oslabení, presilovke i v rovnovážnom stave. Hostia v druhej tretine dokázali znížiť z 1:4 na 3:4, no potom už skórovali iba domáci. 

V ich drese si pripísal obranca Miro Heiskanen štyri asistencie a Jevgenij Dadonov zaznamenal dva góly. V zostave Dallasu chýbal Joe Pavelski. "Pri jeho absencii sme potrebovali, aby to zobrali do rúk iní hráči a Hintz ukázal, že patrí medzi elitu a dokáže takéto zápasy rozhodnúť. Ale uznanie patrí nielen jemu, ale aj všetkým ostatným," pochválil svojich zverencov kouč Dallasu Pete DeBoer.  

NHL - 1. kolo play off

Štvrťfinále Východnej konferencie - 2. zápasy:
Carolina - New York Islanders 4:3 pp /stav série: 2:0/
Boston - Florida 3:6 /stav série: 1:1/

Štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápasy:
Dallas - Minnesota 7:3 /stav série: 1:1/
Edmonton - Los Angeles 4:2 /stav série: 1:1/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok