Záblesk nad Kyjevom nesúvisí s pádom družice. Pravdepodobne išlo o pád meteoritu

ta3 ČTK
20.4.2023 06:48

Záblesk, ktorý v stredu večer pozorovali obyvatelia Kyjeva aj iných miest na Ukrajine, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nesúvisí s jeho satelitom. Zástupca NASA to povedal britskej spravodajskej stanici BBC. Ukrajinskí experti sa podľa tlače domnievajú, že pravdepodobne išlo o pád meteoritu.

Záblesk nad Kyjevom nesúvisí s pádom družice. Pravdepodobne išlo o pád meteoritu
Twitter/Ukrainska Pravda in English

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v prvej chvíli podľa agentúry Unian pripísal záblesk paľbe protivzdušnej obrany. Neskôr ale tento príspevok zo sociálnych sietí zmazal a vyzval, aby sa počkalo na informácie od letectva. To uviedlo, že v danej chvíli protivzdušná obrana nestrieľala. Agentúra dodala, že záblesk bol taký intenzívny, že ho pozorovali aj v susednom Bielorusku.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko v stredu uviedol, že podľa prvotných informácií bol záblesk nad Kyjevom "dôsledkom pádu družice NASA na Zem". Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že tento jav súvisel so satelitom alebo meteoritom. V situácii, keď Ukrajina už skoro 14 mesiacov čelí ruskej agresii, uistili, že nešlo o ďalší útok zo strany Moskvy.

NASA predtým tento týždeň informovala, že do atmosféry sa v stredu vráti 300-kilogramový satelit. Vedecká družica RHESSI, ktorej úlohou bolo sledovanie slnečných erupcií, odštartovala vo februári 2002 a jej misia skončila v roku 2018. Potom bola na nízkej obežnej dráhe Zeme. Rob Margetta z oddelenia komunikácie NASA BBC povedal, že v čase, keď na Ukrajine zaznamenali záblesk, bol satelit stále na obežnej dráhe a návrat do atmosféry ho ešte len čakal. Dodal, že NASA aj Pentagón satelit sledujú.

Ukrajinské sociálne médiá kvôli záhadnému záblesku zaplavili špekulácie a vtipy o tom, čo ho mohlo spôsobiť. Často sa objavovalo tvrdenie, že ide o mimozemšťanov.Hlavné stredisko zvláštnej kontroly, ktoré pôsobí pri ukrajinskej vesmírnej agentúre a teda má podobné javy na starosti, uviedlo, že zaznamenaná "akustická udalosť s veľkým výdavkom energie" zrejme súvisela "so vstupom vesmírneho telesa do hustých vrstiev atmosféry".

"Vzdušné sily sa nestarajú o nebeské telesá. Vzdušné sily sa starajú o odrazenie ruskej agresie," vyhlásil v televízii hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v odpovedi na otázku, prečo nebol vyhlásený letecký poplach.

Ukrajinské letectvo a experti na kozmonautiku z projektu Alpha Centauri sa podľa webu denníka Ukrajinska pravda domnievajú, že išlo o pád meteoritu. "Nešírte klamstvá o páde satelitu NASA. Pri Kyjeve spadol meteorit," napísali experti na sociálnej sieti s tým, že dráha amerického satelitu je príliš vzdialená od Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok