Boje v Sudáne neutíchajú. Z Chartúmu išli tisíce ľudí, pod paľbou sú aj nemocnice

ta3 tasr
19.4.2023 18:41

Boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) si za päť dní vyžiadali životy najmenej 270 civilistov. Uvádza sa to v stredajšom vyhlásení veľvyslanectiev v hlavnom meste Chartúm, informuje agentúra AFP.

Boje v Sudáne neutíchajú. Z Chartúmu išli tisíce ľudí, pod paľbou sú aj nemocnice
TASR/AP

"Počet obetí je vysoký, počiatočné odhady hovoria o viac než 270 civilných obetiach," uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva USA, ku ktorému sa pripojilo ďalších 14 diplomatických misií.

Predpokladá sa, že skutočný počet obetí je oveľa vyšší. Množstvo zranených sa totiž nemôže dostať do nemocníc, ktoré sú tiež pod paľbou, uviedli tamojšie lekárske odbory.

Z 59 najväčších zdravotníckych zariadení v Chartúme je podľa nich až 39 v súčasnosti "mimo prevádzky", ostatné majú "vážne problémy". Z Chartúmu medzitým v stredu ušli tisícky jeho obyvateľov. Svedkovia uviedli, že na uliciach ležia telá z bojov medzi armádou a polovojenskými jednotkami, ktoré prepukli napriek tomu, že bojujúce strany sa dohodli na 24-hodinovom prímerí.

Terčom útokov sa stali aj zahraniční diplomati. Hlavný koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths uviedol, že boli zaznamenané správy o útokoch a sexuálnom násilí voči humanitárnym pracovníkom.

Vlády krajín medzitým začali s plánovaním evakuácie svojich občanov vrátane personálu OSN zo Sudánu, dodáva AFP.

Boje, ktoré vypukli 15. apríla, sú vyvrcholením boja o moc medzi armádou vedenou faktickým prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a RSF, ktorým velí Muhammad Hamdán Daklú.

Napätie medzi oboma stranami v posledných mesiacoch eskalovalo. Príčinou je spor o to, akým spôsobom by mali byť RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať. Je to kľúčový prvok rozhovorov o finalizácii dohody, ktorá by v Sudáne po vojenskom prevrate z roku 2021 opäť nastolila civilnú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok