Eurokomisia žaluje Slovensko, vyčíta nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách

TA3 ČTK
19.4.2023 13:17

Slovensko podľa Európskej komisie účinne nerieši problém segregácie rómskych detí v školách. EK kvôli tomu podala žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Slovensko síce vykonalo množstvo legislatívnych reforiem a snaží sa o začleňovanie Rómov, ale pokroky sú nedostatočné, uviedla vo vyhlásení EK.

"Pravidlá EÚ o rasovej rovnosti prísne zakazujú diskrimináciu na základe etnického pôvodu v kľúčových oblastiach života, vrátane vzdelávania. Na Slovensku sú však rómske deti často umiestňované do zvláštnych škôl pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. Tiež mnoho rómskych detí, ktoré sú súčasťou hlavného vzdelávacieho prúdu, sú často segregované v oddelených triedach alebo školách," uviedla EK.

EÚ príslušnú smernicu prijala v roku 2000, situácii na Slovensku sa EK začala venovať v roku 2015 av roku 2019 mu poslala odôvodnené stanovisko. Slovensko síce odvtedy podľa EK pokročilo, ale nedostatočne, a tak nasleduje žaloba.

Názor komisie potvrdil aj nedávny prieskum Agentúry EÚ pre základné práva. Na Slovensku navštevuje 65 percent rómskych detí od šiestich do 15 rokov školy, kde sú všetci alebo väčšina žiakov Rómovia, čo je o päť percentuálnych bodov viac ako v roku 2016. Slovensko sa tak stalo členským štátom EÚ s najvyššou mierou segregácie Rómov vo vzdelávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok