Tak takto?!: Smer chce vyhrať voľby a zostaviť poslušnú vládu, zhodujú sa odborníci

ta3/Patrik Mindžák
19.4.2023 13:49

Vládna koalícia, konkrétne hnutie OĽANO má o ďalšieho poslanca menej. Z hnutia odišiel György Gyimesi. Odchodov a prestupov bolo za tri roky viac ako dosť - až tretina poslancov parlamentu je v súčasnosti nezaradená. Budú nasledovať ďalšie odchody, či spájania? Kto má šancu zopakovať svoj mandát a znovu sa dostať do parlamentu? Ako sa vyvíja aktuálna politická situácia a kto s kým sa napokon po voľbách dohodne? V relácii Tak takto?! o tom porozprávali politológ Jozef Lenč a Václav Hřích z prieskumnej agentúry AKO.

taktakto_93.jpg
TA3

Po voľbách 2020 sa do parlamentu dostalo šesť strán – OĽANO, Smer, Sme rodina, ĽSNS, SaS a Za ľudí. V súčasnosti ich je v NR SR de facto dvojnásobok - aj keď väčšina z nich voľbami neprešla. Zastúpenie v parlamente tak má napríklad PS, Demokrati, Hlas, Republika, Život, či Občiansko-demokratická platforma. 

"Maďarským fóram chýbajú voliči. Do Národnej rady SR sa buď nedostane nikto alebo sa budú musieť hľadať iné spôsoby, ako sa priblížiť, ak nie k NR SR, tak aspoň k peniazom, ak dosiahnú tri percentá vo voľbách," vysvetlil Lenč. 

Ficov plán je vyhrať voľby, ale aj zostavovať vládu, tvrdí. Tiež to, aby tá vláda bola "čo najposlušnejšia"

Dopĺňa ho Hřích, ktorý povedal, že Smer vie, kto s nimi nechce vládnuť, a tak hľadá vhodné alternatívy. Aj tých, "ktorých donútia s nimi vládnuť". Odporúča tiež politickým subjektom "zrušiť dovolenky" počas leta, aby sa pripravili na boj o voliča.

Celú reláciu Tak takto?! s Jozefom Lenčom a Václavom Hříchom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok