Inšpekcie lodí vyvážajúcich obilie z ukrajinských prístavov boli obnovené, potvrdila OSN

TA3 ČTK
19.4.2023 10:52

Inšpekcia lodí vyvážajúcich obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty z ukrajinských prístavov cez Čierne more boli obnovené. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti to uviedla OSN, ktorá sprostredkovala obilnú dohodu s Ruskom. O obnovení kontrol v stredu podľa agentúry Reuters informoval aj ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

"Spoločné koordinačné centrum (JCC) dnes po dvoch dňoch rokovaní obnovilo inšpekcie plavidiel. Ruská a ukrajinská delegácia po rokovaniach sprostredkovaných OSN a Tureckom súhlasili, že sa do iniciatívy zapoja nové lode," uviedla hovorkyňa koordinátora OSN pre obilnú dohodu Ismini Pallaová. Podľa nej tímy inšpektorov už začali pracovať.

Ruská invázia na Ukrajinu a ruská blokáda v Čiernom mori vlani zastavili významný export ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Tie umožnila opäť vyvážať dohoda, ktorú za sprostredkovania OSN podpísalo vlani v júli Turecko s Ukrajinou a Ruskom. Schéma bola dvakrát predĺžená; naposledy sa tak stalo v polovici marca, pričom vypršať má za mesiac. Moskva varovala, že nemusí s ďalším predlžovaním súhlasiť. Rusko Západ obviňuje, že kladie prekážky exportu ruských hnojív a obilia.

RIA Novosti s odvolaním sa na vysoko postaveného predstaviteľa ruského ministerstva zahraničia už v utorok uviedla, že inšpekcie lodí prepravujúcich obilie boli obnovené. Vysoko postavený ukrajinský predstaviteľ to však neskôr podľa agentúry Reuters poprel. Ukrajina s Ruskom sa vzájomne obviňujú z toho, kto za prerušenie kontrol môže. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová obvinila Ukrajinu zo sabotovania dohody o dodávkach obilia tým, že vraj požaduje úplatky od majiteľov lodí za registráciu nových plavidiel a vykonávanie inšpekcií, napísala agentúra Reuters. Podľa nej ruská diplomacia neposkytla pre svoje tvrdenie žiadne dôkazy. Kyjev sa zatiaľ k obvineniam nevyjadril.

Ukrajina naopak viní Rusko, že blokuje preplávanie lodí. Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj v stredu podľa Reuters obvinil Moskvu z toho, že využíva situáciu, keď tri štáty - Poľsko, Maďarsko a Slovensko - zakázali dovoz ukrajinského obilia a potravinárskych výrobkov. Ukrajina a Poľsko sa v utorok dohodli na odblokovaní tranzitu ukrajinského obilia cez poľské územie od piatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok