Trh práce na Slovensku sa postupne spamätáva. Nezamestnaných v marci opäť ubudlo

ta3 TASR
19.4.2023 10:08

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v marci klesla na 5,61 percenta z februárových 5,76 percent. Medziročne bola nižšia o 1,06 percentuálneho bodu. Informoval o tom na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Odborníci však upozorňujú, že v nasledujúcich mesiacoch sa môže karta obrátiť.

Klesol aj podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku na 4,29 percenta z februárových 4,40 percent. Medziročne to bolo menej o 0,6 p. b.

"Najviac klesol počet nezamestnaných v troch krajoch, v ktorých je nezamestnanosť najvyššia. Sú to Prešovský kraj (o -0,19 p. b. na 7,11 %), Banskobystrický kraj (o -0,08 p. b. na 6,53 %) a Košický kraj (o -0,09 p. b. na 6,07 %)," doplnil Krajniak informácie o medzimesačnom poklese PDU.

Poklesol aj počet mladých ľudí do 29 rokov, ktorí boli evidovaní ako uchádzači o zamestnanie. Ich počet bol na konci marca 38 981, čo je druhá najnižšia hodnota od apríla 2012. "Počet mladých vo veku do 29 rokov v evidencii úradov práce pred pandémiou spravidla prekonával hranicu 40-tisíc," povedal Krajniak.

Menej mladých bez práce bolo v sledovanom období iba v apríli 2019, a to 38 234. Najvyššie hodnoty dosahovali počty nezamestnaných ľudí do 29 rokov v období doznievania finančnej krízy v roku 2012 a 2013.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zaznamenalo maximum v januári 2013 na úrovni 140 629 osôb, spomenuli predstavitelia rezortu práce.

"Aktuálne máme rozbehnutý projekt Prax pre mladých, v rámci ktorého sme od septembra minulého roka podporili vytvorenie takmer 2-tisíc pracovných miest pre občanov do 29 rokov," doplnil generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer.

Analytik Inštitútu sociálnej politiky Michal Tomajko očakáva, že nezamestnanosť by mohla klesnúť aj v najbližších mesiacoch. "Vzhľadom na relatívne stabilné hodnoty indikátora ekonomického sentimentu a doposiaľ pozorovaný trend očakávame pre krátkodobý horizont naďalej mierne klesavú tendenciu nezamestnanosti," povedal.

"Sezónne zlepšenie nezamestnanosti na jar do značnej miery súvisí so stavebnými prácami a je otázne, či v súčasných podmienkach dôjde k takému výraznému poklesu nezamestnanosti, aký by sa dal očakávať z predchádzajúcich rokov. Kľúčovým faktorom v tomto smere bude dopyt, ktorý môže byť obmedzený z dôvodu rastúcich cien a úrokových sadzieb," dodal Tomajko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok