Soul mení postoj, juhokórejský prezident naznačil možnosť vojenskej pomoci Ukrajine

TA3 ČTK
19.4.2023 07:01

V prípade rozsiahleho útoku na ukrajinských civilistov by Južná Kórea mohla Kyjevu poskytnúť pomoc nad rámec humanitárnej a ekonomickej podpory, uviedol juhokórejský prezident Jun Sok-jol v rozhovore s agentúrou Reuters.

Soul mení postoj, juhokórejský prezident naznačil možnosť vojenskej pomoci Ukrajine
TASR/AP

Podľa nej sa jedná o prvý náznak, že Soul po viac ako roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mení postoj ohľadom vojenskej pomoci Kyjevu. Juhokórejský prezident budúci týždeň odletí do Spojených štátov na štátnu návštevu. Juhokórejská vláda podľa Juna skúma možnosti, ako pomôcť pri obrane a obnove Ukrajiny, podobne ako Južná Kórea dostala medzinárodnú pomoc počas kórejskej vojny v rokoch 1950-53. 

"Ak nastane situácia, ktorú medzinárodné spoločenstvo nemôže tolerovať, ako napríklad akýkoľvek rozsiahly útok na civilistov, masaker alebo závažné porušenie vojnového práva, môže pre nás byť ťažké trvať iba na humanitárnej alebo finančnej podpore," uviedol juhokórejský prezident. Podľa Reuters ide o prvý náznak ochoty Soulu poskytnúť Ukrajine zbrane po tom, čo to viac ako pred rokom vylúčil.

Južná Kórea, ktorá je významným spojencom USA a kľúčovým výrobcom delostreleckej munície, sa napriek rastúcemu tlaku západných spojencov snažila vyhnúť tomu, aby si znepriatelila Rusko kvôli juhokórejským spoločnostiam, ktoré tam pôsobia, aj vplyvu Moskvy na Severnú Kóreu. "Domnievam sa, že rozsah podpory na obranu a obnovu krajiny, ktorá bola nezákonne napadnutá ako podľa medzinárodného, tak podľa vnútroštátneho práva, nebude obmedzený," povedal juhokórejský prezident. "Avšak s ohľadom na naše vzťahy so stranami zapojenými do vojny a vývoj na bojisku prijmeme najvhodnejšie opatrenia," dodal.

Jun budúci týždeň odcestuje do Washingtonu, kde sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom pri príležitosti pri príležitosti 70. výročia spojenectva oboch krajín. Na stretnutí sa chce usilovať o "hmatateľné výsledky" s cieľom zlepšiť reakciu na hrozby KĽDR, ktorá zintenzívnila vojenské testy a minulý týždeň odpálila svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu na pevné palivo. Soul podľa Juna chce posilniť svoje prieskumné a spravodajské schopnosti a vyvinúť "vysoko účinné zbrane", aby zamedzil ďalším severokórejským hrozbám. "Ak medzi Južnou a Severnou Kóreou vypukne jadrová vojna, pravdepodobne nepôjde len o problém medzi dvoma stranami, ale celá severovýchodná Ázia by pravdepodobne ľahla popolom. Tomu treba zabrániť," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok