Muž, ktorý strelil chlapca, lebo u neho nechtiac zazvonil, sa vzdal polícii. Je vo väzbe

ta3 čtk
18.4.2023 22:10

V USA minulý týždeň takmer zomrel 16-ročný černošský chlapec, ktorý omylom zazvonil na zlej adrese. Z domu ho totiž potom do hlavy a ruky strelil starší beloch. Prípad vyvolal pobúrenie. S chlapcom, ktorý sa zotavuje doma, telefonicky hovoril prezident Joe Biden. Muž, ktorý bol obvinený z napadnutia, sa v utorok podľa úradov vzdal polícii a je vo väzbe.

Muž, ktorý strelil chlapca, lebo u neho nechtiac zazvonil, sa vzdal polícii. Je vo väzbe
Twitter/AJ+

Strelca polícia vo štvrtok zadržala, ale ďalší deň prepustila. V nedeľu a v pondelok sa pred jeho domom uskutočnil protest stoviek ľudí, ktorí požadovali "spravodlivosť pre Ralpha".

V pondelok nakoniec polícia strelca, ktorý si vraj myslel, že sa k nemu chce niekto vlámať, obvinila z ozbrojeného útoku. V utorok sa Lester podľa kancelárie šerifa okresu Clay vzdal polícii a je vo väzbe. V prípade odsúdenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody. Kaucia bola stanovená na 200 000 dolárov. Ak má ale prípad šancu na súde, sa ešte len uvidí. Missouri má totiž zákony, ktoré majiteľom domov umožňujú použiť aj smrtiacu silu, pokiaľ sa dôvodne domnievajú, že to je nutné, aby chránili seba alebo iného človeka pred smrťou, vážnym ublížením na tele či iným trestným činom.

Yarlova rodina je presvedčená, že nešlo o omyl, ale o trestný čin z nenávisti. "Nestrelíte dieťa do hlavy, pretože zazvonilo na váš zvonček," vyhlásila mladíkova teta Faith Spoonmoreová, ktorá na webe GoFundMe založila stránku na jeho podporu, na ktorej sa už vybralo vyše 2,9 milióna dolárov.

S chlapcom a jeho matkou v pondelok telefonoval prezident Biden, píše web stanica NBC s odkazom na predstaviteľa Bieleho domu. "Dlho spolu hovorili ohľadom Ralphovho zotavovania a Ralph prezidentovi povedal, že jeho mamička Cleo Nagbeová, ktorá sa k hovoru tiež pripojila, je nielen zdravotná sestra, ale aj fyzioterapeutka," uviedol pracovník Bieleho domu. "Hovorili o tom, aké má Ralph v tomto ohľade šťastie," dodal.

Šéfka polície v Kansas City Stacey Gravesová dala najavo, že si je vedomá "rasových prvkov" prípadu. "Žiadne dieťa by nemalo žiť v strachu, že bude zastrelené za to, že zazvonilo pri zlých dverách," uviedla na Twitteri zase americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok