Blíži sa obdobie zberu obľúbenej bazy: Využijete všetko od kvetov, cez listy až po plody

TA3/zm
27.4.2023 08:00

Od mája do júla kvitne obľúbená baza, z ktorej môžete využiť nielen kvety. Ktoré jej časti sú pre naše telo zdravotne prospešné a ktorým by sme sa mali, naopak, vyhnúť?

Blíži sa obdobie zberu obľúbenej bazy: Využijete všetko od kvetov, cez listy až po plody
Pixabay

Ľudovo baza, ale oficiálne baza čierna je krík, ktorý u nás rastie najmä na divoko. To vás však určite nebude brániť v zbere rôznych jej častí, ktoré sú známym prírodným liekom.

Listy bazy

Oproti zberu kvetov sú listy bazy pomerne podceňované a prehliadané. Pritom sa už odpradávna využívali v ľudovom liečiteľstve. Šálka listov bazy v podobe čaju je dennou dávkou na udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi, čo ocenia nielen diabetici. Odvar sa využíval nielen na vnútorné, ale aj vonkajšie použitie, napríklad pri liečení akné a ekzémov. Gáza namáčaná v odvare, v ktorom sa listy lúhovali asi 10 minút, sa môže prikladať tiež na bolestivé miesta a uvoľní svaly.

Baza čierna Pixabay

Bazové kvety

Najviac využívané sú však z bazy rozhodne jej kvety, najmä v podobe následne vyrobeného chutného sirupu. Zbierajte ich v slnečné dni, keď je daždivo, zbytočne sa zmýva peľ, ktorý je práve tou cennou látkou. V prípade, že ich nespracujete čerstvé, môžete bazové kvety aj sušiť pri izbovej teplote. Potrebujú na to asi dva týždne a následne sa dajú spracovať v podobe čaju. Pravidelné pitie posilňuje imunitu, lieči kašeľ a pomáha aj pri znižovaní vysokej horúčky.

Plody

Z bazy sú využiteľné aj plody v podobe čiernych bobuliek, ktoré sa tvoria od augusta do septembra. Tie však treba najskôr prevariť, aby sa zbavili jedovatých látok. Aj z bobúľ sa dá pripraviť sirup či čaj, prípadne lekvár. Najznámejším zdravotným benefitom plodov bazy je, že liečia zápchu. Čo je paradox, pretože keby ste plody skonzumovali čerstvé, vyvolali by práve hnačku.   

Plody bazy čiernej Pixabay
Témy: baza čierna
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok