Hirman podpísal vyhlášku o zákaze dovozu ukrajinských potravín. Ide o desiatky produktov

ta3 čtk
18.4.2023 15:13

Slovenský minister hospodárstva Karel Hirman v utorok 18. apríla podpísal vyhlášku o zákaze dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny, platnosť nadobudne po jej zverejnení.

Za vysoké zálohy na elektrinu je zodpovedné bývalé vedenie ministerstva
TASR - Pavel Neubauer

Slovensko pristúpilo k reštrikciám pri dovoze z Ukrajiny po tom, čo podobný krok ohlásili Poľsko a Maďarsko v záujme ochrany svojich poľnohospodárov pred dovozom napríklad lacnej ukrajinskej pšenice.

Návrh na časovo neobmedzený zákaz dovozu niektorého tovaru z Ukrajiny schválila vláda v pondelok 17. apríla. Hlavný slovenský veterinár Jozef Bíreš povedal, že reštrikcie začnú platiť už od utorka. Na základe rozhodnutia vlády má príslušné opatrenie o zákaze importu vydať práve ministerstvo hospodárstva, a to v spolupráci s ministerstvom poľnohospodárstva.

Zoznam tovaru, ktorý nebude možné dovážať z Ukrajiny alebo ktorý je pôvodom z tejto východoeurópskej krajiny, má podľa ministerstva pôdohospodárstva tri desiatky produktov. Okrem pšenice, jačmeňa a ovsa ide napríklad o kukuricu, cukor, olejnaté semená, ovocie, zeleninu, med a včelie produkty. Samuel Vlčan v pondelok povedal, že ide o produkty, v ktorých je Slovensko sebestačné. Zoznam tovaru bude môcť ministerstvo priebežne meniť.

Lacné obilie z Ukrajiny zaplavilo trhy stredoeurópskych krajín, keď ho Ukrajina pre zablokované čiernomorské prístavy začala prevážať pozemnou cestou cez susedné krajiny a keď EÚ uvoľnila pravidlá jeho predaja na únijnom trhu.

Slovensko už minulý týždeň pozastavilo spracovanie ukrajinského obilia, ktoré bolo predtým dovezené do krajiny. Urobilo tak v reakcii na odhalenie pesticídu v jednej zo zásielok obilia. Na začiatku apríla slovenské úrady zaviedli plošné kontroly dovážaného obilia z Ukrajiny a tiež jeho tranzitu cez Slovensko, ktorý zostane naďalej povolený.

Európska komisia už obchodné reštrikcie Varšavy a Budapešti označila za neakceptovateľné. Opatrenia pre lacné obilie z Ukrajiny požadujú aj bulharskí poľnohospodári. Nespokojní sú aj v Rumunsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok