Naď: Partneri z Pobaltia a Škandinávie oceňujú odhodlanie Slovenska pomáhať Ukrajine

ta3 TASR
18.4.2023 16:03

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v utorok 18. apríla privítal v priestoroch rezortu obrany veľvyslancov z Dánska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Švédska a USA. Diskutovali o aktuálnych bezpečnostno-politických otázkach s dôrazom na priority Ministerstva obrany SR v kontexte pomoci Ukrajine a modernizácie ozbrojených síl. Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Kakaščíková.

Vzdá sa Slovensko Leopardov v prospech Ukrajiny? Naď poprel informácie nemeckých médií
TASR/Martin Baumann

"Ruská agresia voči Ukrajine je pre naše krajiny najväčšou bezpečnostnou výzvou za posledné desaťročia. Veľmi ma teší, že jasné postoje a odhodlanie Slovenska pomáhať Ukrajine v jej spravodlivom boji za slobodu oceňujú aj naši partneri z Pobaltia a Škandinávie, z ktorých viacerí majú s Ruskom spoločnú hranicu," skonštatoval Naď. 

Ako poukázal minister, ruská invázia podnietila niektoré krajiny k historickému prehodnoteniu ich bezpečnostnej politiky a pridaniu sa k najsilnejšej obrannej Aliancii sveta. "Je to významný krok, žiaľ, na pozadí ohavných okolností," zhodnotil. 

Zagratuloval fínskemu veľvyslancovi Pasimu Tuominenovi k vstupu jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. Upozornil, že Slovensko podporovalo členstvo Švédska a Fínska v NATO od ich prvých žiadostí.  

S veľvyslancom USA v SR Gautamom Ranom sa minister venoval aktuálnym transatlantickým procesom a modernizačným prioritám, s ktorými súvisí aj poskytnutie grantu od Spojených štátov amerických v hodnote 200 miliónov dolárov na obstaranie vojenskej techniky. 

"Na základe návrhu Ozbrojených síl SR budú rozdelené na nákup obrnených vozidiel Oshkosh JLTV 4x4, 5-tisíc kusov útočných pušiek a sofistikovaných protidronových systémov. Diskutovali tiež o ďalších potrebných krokoch v súvislosti s ponukou na bojové vrtuľníky AH–1Z Viper," doplnila hovorkyňa.

Lotyšskému, estónskemu a litovskému veľvyslancovi minister Naď poďakoval za spojenectvo, ktorým prispievajú k celkovej stabilite východných hraníc NATO aj Európskej únie. Ako úspešný príklad obrannej spolupráce so škandinávskymi krajinami označil iniciatívu Nórska a Dánska, ktoré sa vlani rozhodli spolu s Nemeckom zafinancovať 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok