Tak takto?!: Slovenské mlyny majú spracovávať naše obilie, vytvoria sa tak pracovné miesta, argumentuje Becík

ta3/Patrik Mindžák
18.4.2023 14:11

Objavili sa špekulácie, že múka v našich regáloch nemusí byť zo slovenskej pšenice. S takými tvrdeniami prišiel v pondelok 17. apríla opozičný Hlas. Hrozia Slovensku nejaké sankcie za zákaz dovozu a aké kroky plánuje urobiť Európska únia? V relácii Tak takto?! o tom porozprávali člen predsedníctva strany Hlas Branislav Becík a europoslanec Michal Wiezik.

tak_takto_79.jpg
TA3

"Na Slovensku sa prebaľujú výrobky. Pýtam sa: Kontroluje sa dostatočne to, čo sa dováža?" premýšľa Becík. Slová ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana sú mu proti srsti. Ten totižto uviedol, že Slovensko nemôže pristúpiť k zákazu dovozu ďalších komodít, keďže by to znamenalo výpadok na trhu a už teraz ich je nedostatok. 

"Keď to je zdraviu škodlivé, tak to nevadí, lebo je tu toho málo?" Odporúča, aby slovenské mlyny spracovávali slovenské obilie. "Vytvárajú sa tak hodnoty, pracovné miesta a kvalitná pšenica," podotko Becík.

"Mať možnosť dovozu lacného obilia môže predstavovať nástroj, ako bojovať proti narastajúcej cene niektorých potravín. Treba k tomu pristupovať citlivo, zvážiť, čo sú benefity a nevýhody súčasného stavu a zabezpečiť, aby to plynule fungovalo," zhodnotil Wiezik.

Myslí si, že je v záujme Európskej únie, Ukrajiny a krajín tretieho sveta, aby sa to celé čím skôr vyriešilo. "Rokovania sa zatiaľ dostatočne nerozbehli, takže dúfam, že táto téma sa adekvátne vyrieši vzhľadom na jej závažnosť a hroziace komplikácie," dodal Wiezik.

Celú reláciu Tak takto?! s Branislavom Becíkom a Michalom Wiezikom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok