Obchodovanie s emisnými kvótami sa zmení, europoslanci odsúhlasili zmeny

TA3 ČTK
18.4.2023 12:43

Európski poslanci v utorok schválili ukončenie vydávania bezplatných emisných kvót v priemysle do roku 2034 a spoplatnenie emisií z vykurovania budov a cestnej dopravy od roku 2027. Odhlasovali tiež zavedenie takzvaného uhlíkového cla na hraniciach pri dovoze železa, hliníka, hnojív alebo elektriny z tretích.

Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu
TASR/AP

Opatrenia majú priblížiť EÚ k cieľu znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o aspoň 55 percent. K ich konečnému nadobudnutiu platnosti je ešte potrebný záverečný súhlas členských krajín únie.

Pre revíziu systému obchodovania s emisnými kvótami (ETS) zdvihlo ruku 413 poslancov, 167 bolo proti. Prešlo tiež opatrenie týkajúce sa preskúmania emisných kvót v letectve a zavedenia nového systému, takzvaného ETS II, ktorý má od roku 2027 spoplatniť emisie vznikajúce kvôli pohonným hmotám využívaných v cestnej doprave a emisie plynúce z používania budov.

Väčšina európskych zákonodarcov sa tiež vyslovila za uhlíkové vyrovnanie na hraniciach, ktorým chce blok Únie zabezpečiť, aby krajiny mimo EÚ zvýšili svoje ciele v znižovaní emisií. Podľa tohto mechanizmu budú musieť dovozcovia tovaru, na ktorý sa vzťahuje systém obchodovania s emisnými kvótami Únie, zaplatiť rozdiel medzi cenou za emisie uhlíka v krajine výroby a cenou uhlíkových kvót v EÚ. 

Europoslanci tiež podporili vytvorenie takzvaného sociálneho fondu, ktorý má ochrániť domácnosti a malých podnikateľov pred vysokými cenami energií a nákladmi na dopravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok