Spolupráca Ruska a Číny má stabilizujúci vplyv na svet, vyhlásil ruský minister obrany

TA3 ČTK
18.4.2023 12:33

Spolupráca Ruska a Číny má stabilizujúci vplyv na situáciu vo svete a pomáha znižovať napätie, vyhlásil v utorok podľa agentúry RIA Novosti ruský minister obrany Sergej Šojgu počas rokovaní so svojím čínskym náprotivkom Li Šang-fuem v Moskve.

wdfg
TASR/AP

Li uviedol, že jeho cesta má svetu demonštrovať zámer Pekingu posilniť strategickú spoluprácu s Moskvou. Rusko vlani vo februári vojensky napadlo Ukrajinu a rozpútalo tým najväčší pozemný vojenský konflikt od druhej svetovej vojny.

Západ na vojenskú agresiu reagoval uvalením sankcií na Rusko a podporou Kyjeva, vrátane dodávok zbraní, aby sa napadnutá krajina mohla brániť. Moskva to ostro kritizuje. Čína sa medzitým stala najdôležitejším medzinárodným partnerom Ruska, píše agentúra Reuters.

"Koordinácia nášho úsilia na medzinárodnej scéne má stabilizačný vplyv na situáciu vo svete a pomáha znižovať konfliktný potenciál," povedal Šojgu počas stretnutia s Lim. Čínsky minister obrany, ktorý vyrazil na prvú zahraničnú cestu po svojom vymenovaní do funkcie práve do ruskej metropoly, podľa agentúry TASS povedal, že jeho cesta má "ukázať pevné odhodlanie posilniť strategickú spoluprácu medzi čínskymi a ruskými ozbrojenými silami".

Čína s Ruskom udržuje čulé diplomatické vzťahy aj potom, čo ruské jednotky vlani vo februári zaútočili na Ukrajinu. Peking tvrdí, že v konflikte zostáva neutrálny, ale politicky a rétoricky podporuje Moskvu. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 stretol dvakrát s Putinom, ale s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským nehovoril ani raz. Spojené štáty dali nedávno najavo znepokojenie z možnosti čínskych dodávok zbraní ruským ozbrojeným silám. Čínsky minister obrany už v nedeľu rokoval aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok