Polícia si v prípade vraždy Valka doteraz nesplnila svoju úlohu

TASR, Foto: ČTK
5.11.2011 13:32

Slovenská polícia si po roku, ktorý uplynul od vraždy renomovaného advokáta Ernesta Valka, doteraz nesplnila svoju úlohu.

Polícia si v prípade vraždy Valka doteraz nesplnila svoju úlohu

"Vychádza mi z toho len jedno, že polícia si, žiaľbohu, v objasnení vraždy advokáta Valka doteraz nesplnila svoju úlohu. Je mi to osobne ľúto, keďže práve na objasnení takýchto prípadov si polícia môže zlepšiť alebo pokaziť pred verejnosťou svoj imidž. Je síce pravdou, že prípravné konanie je neverejné, ale Trestný poriadok ukladá orgánom činným v trestnom konaní, aby najmä prostredníctvom médií informovali o stave a výsledkoch trestného konania," uviedol dnes pre TASR dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalý generálny riaditeľ sekcie vyšetrovania a kriminalisticko-expertíznych činností Ministerstva vnútra SR Jaroslav Ivor.


V tejto súvislosti Ivor pripomenul známy vražedný atentát na talianskeho prokurátora a sudcu Giovanniho Falconeho. (Prokurátor bol známy tým, že sa špecializoval na vyšetrovanie a odhaľovanie zločinov talianskej mafie Cosa Nostry. Zomrel 23. mája 1992 v meste Capaci po tom, ako bol na neho spáchaný atentát, keď napriek prísnej ochrane Falconeho sa atentátnikom podarilo umiestniť viac ako 300 kilogramov výbušniny do kanalizačnej rúry pod vozovku diaľnice, ktorou prokurátor v sprievode polície prechádzal. Okrem Falconeho zomreli na mieste ďalšie štyri osoby, medzi nimi aj jeho manželka a policajti a viac ako 20 utrpelo zranenia - poznámka TASR). "Do vypátrania takéhoto odporného vražedného atentátu sa zapojili všetky talianske bezpečnostné zložky a napokon sa páchateľov podarilo vypátrať," zdôraznil pre TASR Ivor.


"Od počiatku bolo cítiť, že asi nebola vykonaná kvalitná práca z obhliadky miesta činu vraždy advokáta Valka," uviedol ďalej Ivor na margo informácií, že polícia musela obhliadky zopakovať. Ako ďalej uviedol, pri približne 90 percentách podobných vrážd nie sú svedkovia a preto sa práve z "kvalitnej prvotnej obhliadky miesta činu dá vyčítať najviac".


"Je zarážajúce, že za také dlhé obdobie neboli orgány činné v trestnom konaní schopné vypátrať páchateľa tohto odporného a zbabelého činu. Pred rokom to bola pre mňa a pre celú právnickú obec šokujúca informácia. Do dnešného dňa sme sa s tým nevysporiadali," povedal dnes pre TASR advokát a bývalý šéf advokátskej komory Ondrej Mularčík.


Známy advokát Ernest Valko bol usmrtený strelnou zbraňou a nájdený v jeho dome v Limbachu pred rokom. Zastrelili ho v noci 8. novembra 2010. Valko bol pokladaný za prominentného právnika a vystupoval v množstve najmä veľkých súdnych prípadov, sporov - či už ako právny zástupca, napríklad v kauze Tiposu, ale aj ako obvinený spoločne s podnikateľom Ladislavom R. v kauze vykupovania pozemkov na Záhorí. Valko napríklad zastupoval aj ministra financií Ivana Mikloša v civilnom spore s expremiérom Robertom Ficom na ochranu osobnosti. Rovnako zastupoval Mikloša v spore na ochranu osobnosti, keď šéfa rezortu financií žaloval expredseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Valko figuroval ako advokát aj v miliónových sporoch týkajúcich sa takzvaných Duckého zmeniek a v spore o Naftu Gbely.


Mŕtve telo renomovaného advokáta Ernesta Valka objavila jeho dcéra a bývalá manželka v inkriminovaný deň o 22.45 h pri príchode do rodinného domu právnika v Limbachu. Do jeho domu sa vybrali po tom, ako dlhší čas neprijímal volania na svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé.
Deň nato minister vnútra Lipšic a prezident Policajného zboru (PZ) Jaroslav Spišiak informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z krátkej guľovej zbrane, strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc a smrteľne ho zranila.


Koncom mája riaditeľ odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky informoval, že orgány činné v trestnom konaní pokročili vo vyšetrovaní vraždy advokáta Ernesta Valka.
Vo štvrtok 3. novembra niektoré slovenské médiá informovali, že za násilnou smrťou prominentného advokáta by mohol stáť mafiánsky boss z Dunajskej Stredy Lajos Sátor. Podľa kľúčového svedka, ktorý polícii pomáha odhaliť pozadie miestnych zločinov, mala byť dôvodom advokátovej smrti snaha pomstiť sa terajšiemu policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi za jeho akcie počas pôsobenia na polícii v Dunajskej Strede. Spišiak označil tieto výroky za dezinformácie a nepravdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok