Sudca Mozner čelí disciplinárke pre prieťahy v konaniach. Dohodu o vine a treste odmietol

ta3/ Denis Dufala
18.4.2023 18:46

Sudca František Mozner, ktorý čelí disciplinárnemu konaniu pre prieťahy v konaniach, sa postavil v utorok pred Najvyšší správny súd, kde odmietol dohodu o vine a treste. Návrh podala exministerka Mária Kolíková, podľa ktorej však nesúvisí s jeho kritikou súdnej reformy. Pojednávanie sudca odročil na 22. mája.

Návrh podala Kolíková v súvislosti s prieťahmi vo významných konaniach. Najvyšší správny súd spovedal kolegu z najvyššieho súdu, Františka Moznera. Dôvodom bolo závažné disciplinárne konanie, ktoré sa týka prieťahov vo viacerých prípadoch.

Dohoda o vine a treste by bola zo strany navrhovateľky, teda bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, možná len v prípade, ak by si Mozner priznal vinu. Sudcov obhajca dôvod na priznanie nevidí. V zastúpení exministerky prišla štátna radkyňa Katarína Šimonová. 

Návrh za bývalú ministerku čítala Šimonová. Na poslednú chvíľu privolala svedkyňu, šéfku kancelárie najvyššieho správneho súdu a bývalú Moznerovú asistentku, Zuzanu Kyjac. Tú sudca požiadal, aby miestnosť opustila, kedže svedok by nemal pojednávanie pozorovať.

Ústavný súd v minulosti dva razy konštatoval prieťahy sudcu Františka Moznera v kauze nástenkový tender. To má byť jeden z predmetov pojednávania správneho súdu. Podnet podala exministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Nástenkový tender je kauza z prvej vlády Roberta Fica. Malo ísť o výzvu vyvesenú na nástenke v uzavretej miestnosti ministerstva výstavby. Šlo o poradenské služby v oblasti čerpania eurofondov, ktoré nakoniec vyhrali spoločnosti blízke vtedajšiemu šéfovi SNS, Jánovi Slotovi.

Porušenie práv na prejednanie záležitostí v primeranej lehote sa týkali aj neefektívneho postupu s mafiánom Róbertom Okoličánym, "ako sudca spravodajca na najvyššom súde nekonal hoci bol povinný konať a spôsobil prieťah," tvrdí Šimonová. Prieťahy mali trvať vyše roka. Strana navrhovateľky vymenovala niekoľko ďalších prípadov, kde mal z nedbanlivosti spôsobiť viac ako ročné prieťahy. 

Bývalá ministerka žiada, aby bol sudca najvyššieho súdu obvinený zo závažného disciplinárneho previnenia. Zároveň, aby mu bolo uložené zníženie funkčného platu o 50 percent po dobu troch mesiacov.

Právna neistota

Stanovisko obhajoby doložil senátu obhajca písomne a úvodné stanovisko začal rozborom viacerých skutkov. Hlavným bodom obhajoby  má byť nesprávne kategorizovanie priestupkov. Naplnenie podstaty veci je podľa obvinených odstránenie právnej neistoty, k čomu podľa obhajcu nedošlo. K obvineniu zo spoločenskej škodlivosti uvádza, že stav popísaný v niektorých pojednávaných skutkoch už netrvá. Je toho názoru, že vo viacerých bodoch nejde o disciplinárny priestupok. Podľa Hudáka vo viacerých skutkoch išlo o dovolacie konania a nebola zaistená právna istota sudcu. Ďalej sa v súvislosti s prieťahom obhajujú aj kvôli vtedy prevládajúcej pandémii koronavírusu, alebo pre neprítomnosť obvineného. 

V minulosti bol Mozner napomenutý Najvyšším súdom SR rovnakým skutkom aký obžaloba udáva v predmete disciplinárneho pochybenia sudcu. Navrhovateľka podľa obhajoby nesprávne kvalifikovala návrh, a preto nebolo možné dôjst k dohode o vine a treste.

Disciplinárne obvinený sudca sa k bodom obžaloby vyjadril. Podľa jeho slov sa nestretol s tým, aby inicioval návrh iný sudca, kolega. "Ide o cielený útok na moju osobu," tvrdí Mozner. Podľa neho ide o jednoznačne selektívny prístup zo strany, ktorá iniciovala konanie proti sudcovi – "Doktor Kliment (pozn. red. sudca Najvyššieho súdu Juraja Klimenta) má od začiatku výhrady ku mne ako k predsedovi trestnoprávneho kolégia," dodáva. 

"Bolo by zaujímavé a žiaduce zistiť na základe čoho si dala ministerka vyžiadať spis," dodal Mozner.

Zdedená agenda

"Niektoré prípady sa mi dostali na stôl neskôr," vysvetľuje Mozner. Sudca sa obhajoval množstvom práce, zdedeným prípadom a vtedajšou pandémiou koronavírusu.

Ohľadom prípadu Mariana Janušeka a nástenkového tendra sa vyjadril disciplinárne obvinený sudca tak, že sa v tejto veci nedali vytýčiť závery skôr aj pre pandemickú situáciu. 

K poslednému bodu sa Mozner vyjadril, že práve odlietal na dovolenku do zahraničia. 

"Dôvodom prečo tu stojím, nie sú prieťahy, ale postih za verejnú kritiku navrhovateľky (pozn. red. Mária Kolíková) a jej reformy súdnictva," tvrdí Mozner. 

Exministerka dostala na Moznera kvalifikovaný podnet (pozn. red. zo slov Moznera vyplýva, že podnet podal jeho kolega Kliment), ktorý je pôvodcom podozrenia ohľadom prieťahu v konaniach. "Našli sme sedem prípadov, okrem toho to boli aj okolnosti, ktoré súvisleli s tým, že sudca Mozner klamlivo uvádzal skutočnosti k daným prípadom. Boli to vážne podozrenia a iná cesta ako podať návrh tam nebola," pre ta3 tvrdí Kolíková. Bývalú ministerku prekvapila rétorika obhajoby sudcu, a zároveň tvrdí, že to s verejnou kritikou zo strany Moznera na jej osobu nemá nič spoločné. 

Ústne pojednávanie sa odročuje na 22. mája 2023 o 11:00 vzhľadom na nové skutočnosti.

Obhajoba mala otázku ohľadom niektorých bodov obžaloby: "Z akých dôvodov je tento skutok súčasťou disciplinárneho návrhu?" pýtal sa Hudák. Viac otázok neodznelo.

František Mozner pôsobí na Najvyššom súde od roku 2016, predsedom trestnoprávneho kolégia sa prvýkrát stal v roku 2019. Od roku 2021 je prezidentom Združenia sudcov Slovenska. Od roku 2018 je zástupcom SR v Konzultatívnej rade európskych sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok