EÚ musí pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, myslí si šéfka eurokomisie

TA3 ČTK
18.4.2023 09:56

Európska únia by mala pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom utorkovom vystúpení pred europoslancami v Štrasburgu. Nie je ale žiaduce, aby sa EÚ odvrátila od Číny ako partnera v ekonomike a vede, doplnila predsedníčka exekútívy Únie.

EÚ musí pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, myslí si šéfka eurokomisie
TASR/AP

Európsky parlament dnes diskutuje o potrebe formulovania jednotnej stratégie vo vzťahoch únijného bloku s Čínou v čase, keď odborníci upozorňujú na porušovanie práv menšiny moslimských Ujgurov v provincii Sin-ťiang a Čína podniká intenzívne vojenské manévre v blízkosti Taiwanu. Za stav ľudských práv Čínu v Európskom parlamente kritizoval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý vyhlásil, že Čína podriaďuje ľudské práva ekonomickému rozvoju.

"Jednoznačne sa postavíme voči akejkoľvek zmene statusu quo Taiwanu pomocou sily," upozornila Leyenová s tým, že pôsobenie Číny vo Východočínskom mori má vplyv na európskych partnerov a ich záujmy. Šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell v tejto súvislosti upozornil, že podpora Taiwanu je pre Európu zásadná nielen z morálneho, ale aj strategického hľadiska, pretože taiwanský prieliv je zásadný z hľadiska medzinárodného obchodu.

Vo svojom prejave k europoslancom tiež šéfka EK hovorila o tom, že blok Únie by mal odstrániť ekonomickú závislosť na Číne, posilniť spoluprácu s inými partnermi a zaistiť odolnosť v dodávateľských reťazcoch. 

Doplnila, že komisia v nasledujúcich mesiacoch predloží únijnú stratégiu v ekonomickej bezpečnosti. Borrel vyhlásil, že Čína má v ekonomike nad EÚ prevahu a je konkurentom v oblasti sofistikovaných technológií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok