Inšpekcie lodí, ktoré vyvážajú obilie z ukrajinských prístavov, sa obnovili. Kyjev to poprel

ta3 ČTK
18.4.2023 06:55

Ukrajina dnes poprela informácie ruských médií o obnovení inšpekcií lodí vyvážajúcich obilia a ďalšie poľnohospodárske produkty z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postaveného ukrajinského predstaviteľa. Ruská agentúra RIA Novosti skôr uviedla, že kontroly po prestávke, ktorá ohrozuje celú obilnú dohodu s Ruskom, znovu začali.

"Nič nebolo vyriešené. Žiadne inšpekcie nie sú," povedal Reuters ukrajinský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. RIA Novosti pritom skôr s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa ruského ministerstva zahraničia uviedla, že inšpekcie lodí prepravujúcich obilie z Ukrajiny boli obnovené. Ukrajina s Ruskom sa vzájomne obviňujú z toho, kto za prerušenie kontrol môže.

"Po druhýkrát za deväť mesiacov fungovania obilnej dohody nebol vypracovaný plán inšpekcií a nebola skontrolovaná jediná loď. To ohrozuje samotné fungovanie dohody," napísali v pondelok činitelia ukrajinského ministerstva pre obnovu na sociálne siete. Moskva v utorok odkázala, že za prerušenie kontrol mohla ukrajinská neochota dodržiavať dohodnuté postupy.

Ruská agresia na Ukrajinu, ktorá začala vlani vo februári, a ruská blokáda v Čiernom mori zastavila významný export ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Tie umožnila vyvážať dohoda, ktorú za sprostredkovanie OSN podpísalo vlani v júli Turecko s Ukrajinou a Ruskom. Schéma bola dvakrát predĺžená; naposledy sa tak stalo v polovici marca.

Dohoda od júla umožnila vývoz viac ako 27,5 milióna ton potravín z ukrajinských prístavov. Podľa OSN to prispelo k zníženiu svetových cien potravín a pomohlo predovšetkým mnohým rozvojovým krajinám. Práve do nich značná časť ukrajinského obilia smeruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok