Americká veľvyslankyňa v Rusku navštívila zadržaného novinára Gershkovicha: Cíti sa dobre a drží sa

ta3 ČTK
17.4.2023 20:20

Novinár Evan Gershkovich, zadržaný v Rusku pre podozrenie zo špionáže, je v dobrom stave, uviedla v pondelok americká veľvyslankyňa v Rusku Lynne Tracyová. Na sociálnej sieti Telegram napísala, že je to prvýkrát, čo od jeho zadržania pred viac ako dvoma týždňami, majú Spojené štáty k reportérovi denníka The Wall Street Journal konzulárny prístup.

Americká veľvyslankyňa v Rusku navštívila zadržaného novinára Gershkovicha: Cíti sa dobre a drží sa
TASR/AP

"Cíti sa dobre a drží sa. Znova vyzývame k Evanovmu okamžitému prepusteniu," napísala Tracyová v krátkom vyhlásení v ruštine. Novinára navštívila v moskovskej väzobnej väznici Lefortovo v predvečer súdneho pojednávania, ktoré sa bude zaoberať Gershkovichovým odvolaním proti väzbe, napísala agentúra Reuters.

Gershkoviche zadržala v Jekaterinburgu na Urale na konci marca ruská tajná služba FSB. Tvrdí, že ho chytila pri pokuse získať tajné informácie, novinár podľa nej zhromažďoval informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku. Minulý týždeň ho ruskí vyšetrovatelia obvinili zo špionáže.

Tridsaťjedenročný novinár aj WSJ obvinenia zo špionáže opakovane odmietli ako úplne nepodložené. Gershkovich je prvým americkým korešpondentom od doby studenej vojny, ktorý bol zadržaný kvôli obvineniu zo špionáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok