Vlčan: Vláda schválila zakáz dovozu ukrajinských agrokomodít, tranzit však nie

ta3 TASR
17.4.2023 16:42

Vláda na svojom online rokovaní schválila zákaz dovozu ukrajinského obilia a niektorých poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny, nie však ich tranzit cez Slovensko. Informoval o tom na brífingu po rokovaní vlády dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Zákaz by podľa uznesenia vlády mal byť účinný od 19. apríla.

"Dnes som na vládu predložil a vláda schválila návrh zákazu dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny. Zároveň som na vládu predložil a vláda schválila zavedenie osobitného režimu tranzitu zásielok poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny," priblížil agrominister. 

Ide podľa neho o opatrenie na ochranu slovenského agropotravinárskeho sektora a hlavne zdravia spotrebiteľov. "Poľsko pristúpilo k veľmi striktným zákazom a my sme museli reagovať, aby sme ochránili slovenský trh v tých poľnohospodárskych a potravinárskych produktoch, kde máme vlastnú sebestačnosť zabezpečenú," poznamenal Vlčan s tým, že zoznamy boli určené najmä s ohľadom na zdravotnú neškodnosť produkcie.

"Dnešným uznesením vláda nezavádza zákaz tranzitu prostredníctvom koridorov solidarity do prístavov tak, aby produkcia z Ukrajiny určená na tretie trhy mimo EÚ mohla pokračovať," dodal Vlčan.

Agrorezort informoval, že vláde navrhol zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny na územie SR, a to obilniny, cukor, sušené krmivá, osivá, chmeľ, ďalej ľan a konope, ovocie a zeleninu, spracované ovocné a zeleninové výrobky, ale aj víno, etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu a med a včelie produkty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok