Cementáreň neďaleko Turne nad Bodvou plánuje modernizovať výrobnú linku. Ľudia za tým vidia biznis s odpadom

ta3
17.4.2023 12:57

Cementáreň neďaleko Turne nad Bodvou plánuje modernizovať svoju výrobnú linku. Ľuďom v jej okolí sa však nepáči, že zároveň zvýši spaľovanie paliva vyrábaného z odpadu o desaťtisíce ton ročne. Vidia za tým biznis s odpadom. Rezort životného prostredia zatiaľ stanovisko k zámeru cementárne nevydal.

Cementáreň v katastri obce Dvorníky - Včeláre ročne produkuje viac ako 300-tisíc ton CO2. Aby do roku 2050 znížili uhlíkovú stopu na nulu, chcú modernizovať výrobnú linku hlavnej suroviny na výrobu cementu - šedého slinku.

Hannes Püschel, Industial a OH&S Director Danucem: "Čo nám vlastne zabezpečí náhradu fosílnych palív a využívanie alternatívnych zhruba na úrovni zhruba 80 – 90 percent spotreby tepla."

V súčasnosti spaľujú 75 percent tuhého alternatívneho paliva, ktoré pochádza zo Slovenska. Zvyšok dovážajú najmä z Maďarska a Rakúska.

"Alternatívne palivá sú vlastne vytriedený odpad z priemyselnej alebo z komunálnej sféry, ktorý obsahuje najmä kusy plastu, textilu, dreva,hovorí Róbert Polc, enviromentálny koordinátor Danucem.

Spaľovanie odpadu plánujú zvýšiť o približne 50-tisíc ton ročne. Obyvatelia z okolia závodu sú proti. Tvrdia, že cementáreň ničí životné prostredie a ich zdravie. Najviac sa obávajú dioxínov a furánov v ovzduší.

"Merali ovzdušie vtedy, keď je cementáreň odstavená. A Bratislava ona použila na základe toho, že je čisté ovzdušie," tvrdi Július Majančík, člen OZ Zelený živel. Cementáreň však tieto tvrdenia odmieta. Znečistenie nonstop sledujú aj automatickou monitorovacou stanicou. Aktivisti chcú urobiť vlastné merania. Už na to vyhlásili verejnú zbierku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok