Na Urale padal meteorický dážď, zranil ľudí

TASR, TA3
15.2.2013 08:24

Najmenej 1000 ľudí utrpelo zranenia v oblasti ruského Uralu, ktorú dnes zasiahol meteorický dážď. Väčšina ľudí utrpela rezné rany z rozbitého skla, keďže tlakové vlny výbuchov poškodili budovy. Vo väčšine prípadov však hospitalizácia zranených nebola potrebná. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Podľa najnovších informácií RIA Novosti, odvolávajúcej sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie, monitorovacie prístroje zaznamenali dnes výbuchy v spodných vrstvách atmosféry - podľa spresnených údajov šlo o jeden meteorid, ktorý v zemskej atmosfére začal horieť a rozpadol sa na množstvo úlomkov. Meteorický  dážď mal podobu bolidov, informovala RIA Novosti.

Podľa najnovších informácií jeden z úlomkov dopadol do blízkosti osady Južnyj v Čeľabinskej oblasti, kam už vycestovali odborníci, aby ho preskúmali.

Mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou, ako aj nad Baškirskom a Kazachstanom.

Úrady verejného zdravotníctva monitorujú situáciu v súvislosti s radiáciou. Hlavný sanitárny lekár Ruskej federácie Gennadij Oniščenko informoval, že obyvateľstvu v Ťumenskej a Sverdlovskej oblasti nič nehrozí a v Čeľabinskej oblasti, ktorá bolo meteorickým dažďom najviac zasiahnutá, je úroveň radiácie v norme.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes súčasne odmietlo tvrdenia, ktoré sa medzičasom objavili, že dnes okolo 23.30 h miestneho času by mohol nasledovať druhý meteorický dážď. Štáb civilnej obrany v Čeľabinsku je napriek tomu v pohotovosti.

Vo viacerých školách v Čeľabinsku, kde teplota vzduchu klesla na 18 stupňov pod nulou, zrušili na dnes a sobotu vyučovanie, keďže na budovách tlaková vlna vybila okná. Tie školy, kde sa vyučuje, obmedzili pohyb detí vonku.
Administrácia Uralskej oblasti sa medzičasom obrátila na vedenia podnikov a firiem, aby vzhľadom na veľké materiálne škody, ktoré spôsobil meteorický dážď na verejných budovách i obytných domoch, pustili zamestnancov domov. Podľa RIA Novosti obyvatelia Čeľabinska vo veľkom nakupujú plastové fólie na zakrytie okien.

Úrady vyzývajú obyvateľstvo zachovať pokoj a urobiť si zásoby

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes prostredníctvom titulkov vo vysielaní miestnych televízií odporúča obyvateľom Čeľabinskej oblasti zachovať pokoj. Okrem toho popiera aj šíriace sa správy, že mesto by mal po prvom prísť aj druhý meteorický dážď. Informoval o tom server Gazeta.ru.

Oblastná pobočka rezortu pre mimoriadne situácie vyzvala obyvateľstvo urobiť si zásoby vody a základných potravín, zostať vo svojich príbytkoch a zdržiavať sa čo najďalej od okien, ktoré je vhodné prelepiť na kríž páskou. Súčasne ich vyzýva, aby záchranné zložky kontaktovali len v nevyhnutných prípadoch, nech nedôjde k preťaženiu mobilnej siete.

Situácia v Čeľabinsku je podľa agentúry RIA Novosti po prvotnej panike spôsobenej meteorickým dažďom, ktorý oblasť zasiahol krátko po 09.20 h miestneho času, pokojná, nebadať žiadnu nákupnú horúčku. Väčšina ľudí sa teraz stará o to, ako si v mrazivom počasí zakryť okná, ktoré im vybila tlaková vlna, prípadne riešia s poisťovňami škodové udalosti.

Miestni obyvatelia priznávajú, že ich nezvyčajný úkaz vydesil. "Samozrejme, že sme sa zľakli, veď boli aj výbuchy. Nevedeli sme, čo sa deje, nebolo žiadne varovanie, nebol ani signál. Nejakú polhodinu to trvalo, ale teraz je už všetko v poriadku. Sme živí a zdraví, chvála Bohu za to," uviedla pre RIA Novosti jedna z miestnych predavačiek, podľa ktorej si ľudia robia nákupy ako obyčajne. "Neskupujú ani chlieb, ani vodu, ani zápalky, nič," dodala.

Obyvateľ Čeľabinska Vaľa Kazakov pre agentúru AP uviedol, že videl, ako sa niekoľko starších žien pustilo do plaču, že nastal koniec sveta.

Dramatický úkaz vyvolal aj reakcie prominentných ruských politikov: premiér Dmitrij Medvedev v prejave k účastníkom ekonomického fóra v sibírskom Krasnojarsku vyhlásil, že "meteor môže byť symbolom" tohto podujatia, keďže dokazuje, že "nielen ekonomika je zraniteľná, ale aj celá planéta".

Vodca ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij vo svojom dnešnom veľmi emotívnom vyhlásení uviedol, že "to neboli žiadne meteory, to Američania testovali novú zbraň".

Podľa najnovších informácií si nečakaný úkaz z dnešného rána vyžiadal v Čeľabinskej oblasti viac ako 550 zranených, z toho 84 detí. Hospitalizovať museli 112 osôb, pričom stav troch z nich je vážny. Väčšinu zranení spôsobili úlomky skla z okien vybitých tlakovou vlnou.

Nezvyčajná situácia vyvolala nielen paniku medzi ľuďmi, ale podľa agentúry RIA Novosti aj medzi zvieratami. Zvieratá v čeľabinskej zoo boli celú noc veľmi nepokojné, pričom najnervóznejšie boli kone a vlky. Momentálne je situácia pokojná, ale odborníci zvieratá naďalej monitorujú, keďže v noci nezvyčajne blízko pri Zemi preletí asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov.

NASA: Medzi meteorickým dažďom v Rusku a preletom asteroidu nie je súvis

Meteorický dážď, ktorý dnes v Rusku zranil okolo tisíc ľudí, nemal žiadnu súvislosť s asteroidom, ktorý tesne minie Zem, vyhlásil americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA).

Podľa vedcov NASA bola dráha ruského meteoritu výrazne odlišná od dráhy asteroidu 2012 DA14, z čoho vyplýva, že ide o nesúvisiaci objekt. NASA uviedla, že meteor ešte stále analyzujú, pohyboval sa však zo severu na juh, zatiaľ čo asteroid opačným smerom z juhu na sever, citovala ju agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok