V Rusku odsúdili kritika Kremľa. Opozičný politik dostal 25 rokov väzenia

ta3 tasr
17.4.2023 11:01

Moskovský súd odsúdil v pondelok Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". Informovala o tom televízia Sky News a agentúra AP.

Opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza (41) má dvojité britsko-ruské občianstvo. Vo vyšetrovacej väzbe je už od apríla minulého roku. Svoje obvinenia označil za politicky motivované a súdny proces prirovnal k procesom vedeným počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Obvinenia proti Kara-Murzovi súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, uvádza AP.  

Vladimir Kara-Murza je laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2022. Bol tiež blízkym spolupracovníkom Borisa Nemcova, ktorého v roku 2015 zastrelili v centre Moskvy neďaleko Kremľa. V rokoch 2015 a 2017 náhle ochorel a upadol do kómy, pričom je presvedčený, že ho vtedy otrávili agenti ruských tajných služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok