Pri útoku Islamského štátu v Sýrii zomrelo najmenej 36 ľudí, vrátane hľadačov hľuzoviek

ta3 čtk
16.4.2023 16:23

Najmenej 36 ľudí v nedeľu zomrelo v sýrskej provincii Hamá pri útoku ozbrojencov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), uviedla podľa agentúr exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Bojovníci zaútočili na ľudí, ktorí v púšti hľadali hľuzovky.

Pri útoku Islamského štátu v Sýrii zomrelo najmenej 36 ľudí, vrátane hľadačov hľuzoviek
AP Photo/Omar Sanadiki, File

Medzi obeťami je podľa SOHR 19 civilistov a 17 členov milície vernej režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Či pri útoku boli nejakí ďalší ľudia zranení, nie je jasné. Ochrancovia ľudských práv pôvodne informovali o 26 mŕtvych.

V období od februára do apríla sa stovky Sýrčanov vydávajú do púšte hľadať hľuzovky, ktoré sú ceneným tovarom s vysokou výkupnou cenou. Avšak v púšti sa môžu pohybovať džihádisti a sú v nej aj nastražené míny. Hľuzovky zo Sýrskej púšte patria medzi najkvalitnejšie na svete a ich predaj znamená pre obyvateľov občianskou vojnou zúboženej krajiny vítaný príjem.

Pri inom útoku, ktorý dnes Islamský štát vykonal v provincii Dajr az-Zaur, zomrelo päť pastierov, informovala SOHR podľa agentúry DPA. Ďalší dvaja teroristi uniesli.

IS sa v minulosti podarilo ovládnuť rozsiahle územia v Sýrii a susednom Iraku. Teroristická organizácia bola síce vojensky porazená, ale v oboch krajinách ešte pôsobia jej bunky, ktoré podnikajú útoky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok