Rebarbora nielen do koláča: Z tejto zeleniny pripravíte aj chutnú polievku, limonádu či šalát

TA3/zm
25.4.2023 08:00

Hoci vďaka veľkým listom rebarboru v záhrade len ťažko prehliadnete, pri zostavovaní jedálneho lístka skutočne táto zelenina prehliadaná je. Zvyčajne skončí v chutnej bublanine a pritom sa z nej dá pripraviť množstvo pokrmov, navyše zdravých.

Rebarbora nielen do koláča: Z tejto zeleniny pripravíte aj chutnú polievku, limonádu či šalát
Freepik

Rebarbora sa zbiera od konca apríla do konca júna. Počas týchto dvoch mesiacov si z nej môžete pripraviť množstvo jedál, o ktorých väčšina z nás nemá ani tušenia.

Viac vitamínov

Tak ako mnohé iné druhy zeleniny, aj rebarbora je bohatá na vitamíny a minerály. Nechýbajú v nej kyselina jablčná, octová, citrónová i mliečna. A práve z poslednej môžete vyťažiť ešte viac pre organizmus, ak budete rebarborové pokrmy kombinovať s mliečnymi výrobkami.

Stonky nelúpať

V prípade rebarbory, ktorej existuje množstvo odrôd, sa zbierajú jej stonky, ktoré majú nádych do červena. Ak sú mladé, nie je potrebné ich lúpať. Šúpu sa len staršie rastlinky, ktoré už začali drevnatieť.   

Predvariť

Snáď okrem využitia rebarbory do koláčov platí všeobecne pravidlo, že by sa mala tepelne vopred upraviť. Povarenie vo vode s troškou cukru a soli potlačí jej príliš kyslú chuť. V prípade sladkých pokrmov môžete pridať aj trošku škorice.

Rebarborové jedlá

Bublanina z rebarbory je snáď najznámejší recept, ako túto zeleninu využiť. Pre sladšiu chuť sa často využíva v kombinácii s jahodami. Ak ju pokrájate na kocky a predvaríte môžete ju pridať aj do listových šalátov alebo zapiecť s cestovinami. Zvyčajne vždy rebarbora chutí lepšie, ak nehrá sólo, ale skombinuje sa jej chuť s ďalšou zeleninou či ovocím. Pre slané pokrmy je výborná kombinácia napríklad s kukuricou či brokolicou. Polievky z rebarbory je vždy dobré robiť s mliečnym základom, aby sa z nej uvoľnilo viac cenných látok. To platí aj o omáčkach. V prípade, že máte rebarbory stále veľa, nie je nič jednoduchšie, ako ochutiť ňou limonádu alebo pripraviť z nej džem.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok