Ruskí žoldnieri dobyli ďalšie štvrte v Bachmute, tvrdí Moskva

ta3 čtk
16.4.2023 15:30

Jednotky ruských žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny dobyli vo východekrajinskom Bachmute dve štvrte. Oznámil to dnes hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

ONLINE:
TASR/AP

"Na doneckom smere útočné oddiely Vagner počas útočných operácií oslobodili dve štvrte v severozápadnej a juhovýchodnej časti Arťomovsku," vyhlásil generál Konašenkov, ktorý pre mesto použil jeho sovietsky názov. K postupu podľa hovorcu prispeli výsadkári, ktorí na krídlach útočiacich jednotiek pútali nepriateľa.

Hovorca vo štvrtok tvrdil, že ruské jednotky odrezali ukrajinských obrancov Bachmutu od prísunu zásob a posíl a tiež od možnosti ústupu, ale jeho tvrdenia vzápätí spochybnila ukrajinská armáda a tiež šéf žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. O úplnom obkľúčení sa podľa neho ešte nedá hovoriť, ukrajinská armáda je schopná posielať obrancom mesta posily.

Ukrajinský generálny štáb v prehľade situácie na bojisku dnes ráno uviedol, že nepriateľ pokračuje v útokoch a boj o Bachmut neustáva. Ale ruský útok pri obci Chromove, tvoriaci predmestie Bachmutu, neuspel.

Britská vojenská rozviedka v piatkovom prehľade situácie uviedla, že ukrajinské jednotky v západnej časti mesta čelia síce značným problémom so zásobovaním, ale z pozícií, ktorých boli nútené sa vzdať, ustúpili usporiadane.

O deň neskôr rozviedka poukázala na rolu veliteľa ruských výsadkových síl, generálplukovníka Michaila Teplinského. Ten bol síce z ukrajinského bojiska v januári odvolaný, ale teraz sa zrejme vrátil vo významnejšej úlohe. Je vysoko pravdepodobne, že bude presadzovať výsadkárov, ktorí už pri Bachmute zohrávajú kľúčovú úlohu, ako tradične elitnú jednotku ruskej armády.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už mnoho mesiacov a tamojšie boje bývajú označované za najkrvavejšie v celej vojne. Mesto síce nemá zvláštny strategický význam, ale pokračujúca obrana Bachmutu podľa Kyjeva spôsobuje ruským silám ťažké straty pred chystanou ukrajinskou protiofenzívou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok