Vyvolal škandál? Reznikov oznámil, že na Ukrajine zahynulo menej ľudí, než v Turecku pri zemetrasení

ta3 čtk
16.4.2023 14:15

Ukrajinské straty v dlhšie ako rok trvajúcej vojne proti Rusku sú nižšie, než koľko bolo obetí nedávneho zemetrasenia v Turecku, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v interview pre španielsky denník La Razon.

Vyvolal škandál? Reznikov oznámil, že na Ukrajine zahynulo menej ľudí, než v Turecku pri zemetrasení
TASR/AP

"Minister urobil nejednoznačné vyhlásenie, ktoré môže vyvolať škandál," poznamenala agentúra Unian. Pripomenula, že februárová pohroma v Turecku si vyžiadala vyše 50-tisíc životov. "Samozrejme, máme straty, pretože sme vo vojne. Sú ale kriticky nižšie ako ruské. Nemôžem povedať číslo, ale môžem uistiť, že celkové číslo je menšie, než počet obetí v dôsledku zemetrasenia v Turecku," povedal Reznikov.

Zdôraznil, že ukrajinské velenie šetrí životy vojakov, zatiaľ čo Rusko používa svoje jednotky ako potravu pre delá. "Je to taktika mlynčeka na mäso. Im je to úplne jedno. Len v Bachmute Rusko každý deň stráca 500 ľudí, zabitých a ranených. To je jeden prápor za 24 hodín. Sú to žoldnieri a bývalí trestanci z Wagnerovej skupiny. To je barbarstvo," dodal.

Unian pripomenul, že už skôr politické a vojenské vedenie krajiny verejne ohlásilo, že presné údaje o stratách zverejnia až po vojne. Napriek tomu čas od času zovšeobecnené údaje z Kyjeva zaznejú. Napríklad v decembri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vyhlásil, že Ukrajina od ruského vpádu do konca novembra prišla o približne 13-tisíc zabitých vojakov a že väčšinu ranených sa darí zachrániť a vrátiť do armády.

Po nedávnom úniku dokumentov z Pentagónu sa na verejnosť dostalo, že americké spravodajské služby odhadujú nezvratné straty ukrajinských síl na 16 000 až 17 500 vojakov. Za príznačné Unian označil, že Rusi dokument "upravili", aby Rusku prisúdili ukrajinské straty a Ukrajine stratu 71 000 zabitých vojakov, čo bol však americký odhad ruských strát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok