Asteroid minul Zem v rekordnej blízkosti

TASR, TA3
15.2.2013 06:25

vet je v bezpečí, prinajmenšom pred jedným asteroidom. Asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov preletel dnes bezpečne okolo Zeme, citovala americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) agentúra Associated Press.

Asteroid 2012 DA14 má priemer 45 metrov a váži 135.000 ton. Objavili ho vlani astronómovia z observatória v juhošpanielskej La Sagre. K Zemi sa najviac priblíži - na vzdialenosť 27.650 kilometrov - dnes o 20.24 SEČ zhruba nad Indonéziou a bude viditeľný ďalekohľadmi z väčšiny východnej pologule, uviedli vedci z amerického Národného úradu pre letectva vesmír (NASA).

Okolo Zeme preletí rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu. V prípade, že by asteroid zasiahol Zem, by mohol zdevastovať celé mesto. Vedci z NASA však túto možnosť vylúčili, napísala agentúra DPA.

Uvedený asteroid je približne taký veľký, ako "tunguský" meteorit, ktorý v roku 1908 dopadol do neobývanej časti Sibíri, kde zničil les v okruhu 20 kilometrov. DA14 má pravdepodobne podobné zloženie a ak by smeroval k Zemi, explodoval by zrejme v atmosfére, dodala agentúra DPA.

Profesor Vladimír Porubčan, astronóm z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave o prelete asteroidu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok