Peking nechce kvôli incidentu s balónom dovoliť návštevu Blinkena v Číne, píše Financial Times

ta3 čtk
15.4.2023 12:42

Čína podľa denníka Financial Times (FT) nechce dovoliť návštevu amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena v Pekingu kvôli obavám, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejní výsledky vyšetrovania týkajúce sa čínskeho špionážneho balóna. Zariadenie, ktoré preletelo Spojené štáty, nechal americký prezident Joe Biden vo februári zostreliť. Blinken kvôli incidentu ten istý mesiac na poslednú chvíľu odložil svoju plánovanú návštevu Číny.

Blinken navštívil hranicu Poľska s Ukrajinou. Sľúbil viac finančnej pomoci
TASR/AP

Čína opakovane tvrdila, že balón bol meteorologický. Washington podľa nej reagoval prehnane, keď ho zostrelil.

Teraz Financial Times s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s vyjednávaním píše, že Čína zatiaľ nie je pripravená nájsť pre návštevu Blinkena nový termín, kým nie je jasné, ako so správou vyšetrovateľov naloží Bidenova administratíva. FBI analyzuje zvyšky zariadení, ktoré sa podarilo vyzdvihnúť z Atlantického oceánu.

Peking sa podľa denníka obáva toho, že Washington by závery vyšetrovania spolu s fyzickými dôkazmi mohol zverejniť práve v čase Blinkenovej návštevy Číny.

Spravodajský server NBC News začiatkom mesiaca uviedol, že čínsky špionážny balón počas svojho letu nad Spojenými štátmi dokázal získať spravodajské informácie z niekoľkých amerických vojenských areálov, aj keď sa tomu USA snažili zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok