V Iráne sa konali celonárodné propalestínske demonštrácie. Protestujúci pálili vlajky USA aj Izraela

ta3 TASR
14.4.2023 21:05

Tisíce Iráncov vyšli v piatok do ulíc po celej krajine, aby si pripomenuli Deň Jeruzalema a vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, informovali štátne médiá. Informuje agentúra AFP.

V Iráne sa konali celonárodné propalestínske demonštrácie. Protestujúci pálili vlajky USA aj Izraela
TASR/AP

Zhromaždenia, ktoré sa konajú každoročne od islamskej revolúcie v roku 1979, sa uskutočňujú v posledný piatok moslimského posvätného mesiaca ramadán.

"Palestínčania aktívne čelia izraelskej agresii od pásma Gazy až po centrum Tel Avivu," povedal predseda iránskeho parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf na pozadí nárastu násilia v izraelsko-palestínskom konflikte od začiatku roka.

V uplynulých týždňoch došlo k smrtiacim útokom a zrážkam v anektovanom východnom Jeruzaleme a v okupovanom Predjordánsku, ako aj k cezhraničnej paľbe medzi izraelskými silami a militantmi v pásme Gazy, Libanone a Sýrii.

"Palestínčania včera bojovali kameňmi a teraz na Izrael útočia raketami," povedal Kálíbáf v prejave. Podľa záberov odvysielaných štátnou televíziou sa protesty konali v Teheráne a ďalších veľkých iránskych mestách ako Tabríz, Hamadán, Jazd, Bandar Abbás a Ábádán.

"Smrť Izraelu a Amerike," skandovali protestujúci, pričom mávali palestínskymi a iránskymi vlajkami, ako aj vlajkami libanonského šiitského hnutia Hizballáh podporovaného Iránom.

Na niektorých transparentoch sa písalo "Zničenie Izraela je blízko" a "Palestína je osou jednoty moslimského sveta". Irán neuznáva Izrael, svojho úhlavného nepriateľa.

Protestujúci v centrálnej časti Teheránu pálili vlajky USA a Izraela, ako aj obrazy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, uviedli korešpondenti AFP. "Musíme konať sústredenejšie a pokúsiť sa odstrániť naše slabé miesta," dodal Kálíbáf a poukázal najmä na iránske hospodárstvo, ktoré je roky sužované sankciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok