Ústavná rada potvrdila platnosť dôchodkovej reformy. Macron by mal zákon podpísať do 48 hodín

ta3 ČTK
14.4.2023 18:11

Francúzska Ústavná rada v zásadných bodoch potvrdila platnosť návrhu nepopulárnej dôchodkovej reformy, ktorá predovšetkým posúva vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zároveň rada, obdoba ústavného súdu, zamietla návrh opozície na usporiadanie referenda o zákaze posunu hranice pre odchod do dôchodku. Podľa televízie BFM TV prezident Emmanuel Macron podpíše zákon o reforme do 48 hodín.

Dôchodková reforma je jednou z vlajkových lodí Macronovho druhého funkčného obdobia, ale jej návrh vyvolal vo Francúzsku v posledných mesiacoch vlnu mohutných protestov.

Členovia Ústavnej rady odmietli rad vedľajších aspektov reformy, ale nespochybnili jej hlavné opatrenia, teda zvýšenie dôchodkového veku, uvádza sa v tlačovej správe rady.

Proti reforme mobilizovali odbory a opozície. V uliciach francúzskych miest sa v posledných mesiacoch odohrávali veľké protesty často sprevádzané výtržnosťami. Časť verejnosti na verdikt nečakala a aj v piatok opäť vyšla do ulíc.

Vodkyňa krajnej pravice Marine Le Penová v reakcii na rozhodnutie rady uistila, že osud reformy ešte "nie je spečatený". Aj vodca krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon na Twitteri uviedol, že boj proti reforme pokračuje.

Ústavná rada rozhodovala o tom, či je reforma v súlade s ústavou. Zákon mohla schváliť ako celok, schváliť ho s výhradami k niektorým častiam, alebo ho úplne zamietnuť.

Zachovanie posunu odchodu veku do dôchodku zo 62 na 64 rokov je víťazstvom pre prezidenta Macrona a vládu premiérky Élisabeth Borneovej. Zákon by mal byť vyhlásený počas zhruba dvoch týždňov.

Nezávisle na rozhodovaní o samotnej dôchodkovej reforme Ústavná rada zamietla návrh opozície na usporiadanie referenda o zákaze posunu hranice pre odchod do dôchodku. Opozícia predložila ďalší návrh o vyhlásení referenda. Ústavná rada ho má podľa agentúry AP preskúmať na začiatku mája.

Pozrite si aktuálnu situáciu v uliciach Paríža:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok