Holandsko rozširuje možnosť podstúpiť eutanáziu. Umožní ju aj pre deti

ta3 ČTK
14.4.2023 17:19

Holandsko rozširuje možnosť podstúpiť eutanáziu aj na deti vo veku od jedného do 12 rokov, uviedla holandská vláda. Nové pravidlá sa budú ročne týkať piatich až desiatich detí, ktorým choroba spôsobuje neznesiteľné utrpenie, nie je u nich nádej na zlepšenie stavu a ktorým nemôže priniesť úľavu paliatívna starostlivosť.

Holandsko rozširuje možnosť podstúpiť eutanáziu. Umožní ju aj pre deti
TASR/Ján Krošlák

"Ukončenie života v takýchto prípadoch je jedinou rozumnou alternatívou k neznesiteľnému a beznádejnému utrpeniu dieťaťa," uviedla vláda vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Holandsko bolo v roku 2012 prvou krajinou na svete, ktorá za prísnych podmienok povolila eutanáziu. Všetky prípady musia byť hlásené lekárskym kontrolným komisiám. Podľa súčasných predpisov môžu eutanáziu podstupovať nevyliečiteľne choré deti do jedného roka života a potom deti staršie ako 12 rokov. Zo štatistík lekárskych kontrolných komisií vyplýva, že za minulý rok bol hlásený jeden prípad eutanázie pacienta z vekovej skupiny od 12 do 16 rokov.

Reuters píše, že Holandsko nebude prvou krajinou, ktorá umožní lekársky asistovanú smrť u všetkých vekových skupín nevyliečiteľne chorých detí. Od roku 2014 ju umožňuje Belgicko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok