Prvomájové oslavy sa v Moskve neuskutočnia. Odbory sa obávajú teroristického útoku

ta3 ČTK
14.4.2023 17:02

V Moskve sa tento rok na 1. mája neuskutoční obvyklý sprievod, oznámil podľa agentúry TASS predstaviteľ najväčšieho odborového zväzu v Rusku. Dôvodom na zrušenie je podľa neho zvýšené nebezpečenstvo teroristického útoku. V čase, keď Rusko vedie vojnu na Ukrajine, v ňom nie sú varovania pred terorizmom ničím neobvyklým, podotkla AFP.

Rusko: V Moskve sa konala skúška vojenskej prehliadky pred Dňom víťazstva
TASR/AP

"Sprievod a ďalšie zhromaždenia v hlavnom meste nebudú, plánuje sa ale slávnostné stretnutie," povedal Alexander Šeršukov, viceprezident Federácie nezávislých odborov Ruska (FNPR).

Za rozhodnutím obmedziť prvomájové oslavy je podľa Šeršukova "zvýšená úroveň teroristického nebezpečenstva, a to aj v regiónoch, ktoré sa nachádzajú ďalej od miest, kde prebieha špeciálna vojenská operácia". Súslovie špeciálnej vojenská operácia je oficiálny názov používaný Moskvou pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Odkedy sa 2. apríla stal v Petrohrade terčom atentátu proruský vojnový komentátor známy pod menom Vladlen Tatarskij, ruské úrady podľa agentúry AFP opakujú, že nebezpečenstvo terorizmu v krajine sa niekoľkonásobne zvýšilo. Rusko atentát pripisuje ukrajinským rozviedkam, Kyjev ale popiera, že by na ňom mal podiel.

Prvomájové oslavy majú v Rusku obvykle veľmi oficiálny charakter a organizujú ich odbory blízke kremeľskému režimu. Predchádzajú oslavám 9. mája, kedy si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne a organizuje vojenskú prehliadku na Červenom námestí v Moskve.

Šéf Ruskom okupovaného ukrajinského polostrova Krym Sergej Aksjonov už v stredu ohlásil zrušenie osláv oboch májových sviatkov. Rozhodnutie vysvetlil "bezpečnostnými problémami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok