Do poslednej kvapky: Tipy, ako dostať z citrónov či limetiek čo najviac šťavy

TA3/zm
23.4.2023 10:00

Rozrezať a odšťaviť citrusové plody je síce jednoduché, no ak chcete z citrónov či limetiek dostať ešte viac šťavy, použite nasledovné triky.

Do poslednej kvapky: Tipy, ako dostať z citrónov či limetiek čo najviac šťavy
Freepik

Pre čo najlepšie odšťavenie citrusových plodov je potrebná izbová teplota. Preto, ak citróny alebo limetky, ale aj pomaranče a grepfruity skladujete náhodu v chladničke, vyberte ich z nej dostatočne vopred. Čo ešte pomôže?

Horúca voda

Bez ohľadu na to, či ste citróny skladovali v chladničke alebo mimo nej, teplo tomuto ovociu pomáha uvoľňovať šťavu, preto ho pred jeho rozkrojením ponorte aspoň na minútu do horúcej vody. Vďaka tomu získate pri odšťavovaní citeľne viac tekutiny.

Mikrovlnka

Rovnakú službu ako horúca voda vám urobí aj mikrovlnná rúra. Ovocie do nej dajte na pár sekúnd, no rozhodne neprekrojené. Inak by teplota spôsobila skôr vysušenie plodu, no dosiahnuť chcete presný opak.  

Zmraziť a zohriať

Či už sa rozhodnete pre zohriatie citrusov pomocou horúcej vody alebo mikrovlnnej rúry, niekto radí pred tým ovocie zamraziť. Chlad totiž naruší štruktúru dužiny, ktorá pri následnom teplotnom šoku popraská a uvoľní tak viac cennej tekutiny.  

Povaľkať

Pre maximálne odšťavenie používajú šéfkuchári či barmani aj veľmi jednoduchý trik, ktorým je povaľkanie citrusového plodu po kuchynskej linke. Na citrón či limetku položte otvorenú dlaň kým nie je rozkrojené a niekoľkokrát ovocie rolujte po rovnom povrchu.

Pozdĺžny rez

Podľa odborníkov z gastronómie väčšina ľudí neprekrojí citrusy správne. Z hľadiska odšťavovania získate viac kvapiek, keď citrón alebo limetku prekrojíte pozdĺžne, nie naprieč.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok