Mrkvová diéta: Za päť dní získate štíhlejšiu líniu do plaviek aj základ pre krásne opálenie

TA3/zm
21.4.2023 16:00

Pripravte si kilá mrkvy, ak sa dáte na diétu, ktorá nesie jej názov, budete ju päť dní jesť v surovom, varenom a dokonca i tekutom stave.

Mrkvová diéta: Za päť dní získate štíhlejšiu líniu do plaviek aj základ pre krásne opálenie
Freepik

Mrkvová diéta sľubuje za päť dní mínus tri kilá, no vďaka vysokému obsahu karoténu budete na leto pripravené nielen z hľadiska línie, ale aj opaľovania.

Pol kila mrkvy denne

Mrkva je bohatým zdrojom sodíka, draslíka, vápnika, horčíku i železa. Je to mimoriadne zdravá zelenina, s ktorou sa dá aj pomerne ľahko upraviť váha. Počas päťdňovej diéty nebudete hladovať, pretože mrkva obsahuje pektín, ktorý navodzuje pocit sýtosti. Princípom je pripraviť si na každý deň pol kila mrkvy a zakomponovať toto množstvo do všetkých hlavných jedál. Pracovať teda budete so surovou mrkvou, ale aj tepelne pripravenou alebo odšťavenou.

Krásne opálenie

Hoci sa o mrkve hovorí, že zlepšuje zrak, oveľa väčší vplyv má obsah betakaroténu na pokožku. Iste túto zložku poznáte aj s opaľovacích prípravkou, pretože sa vďaka nej koža sfarbí krásne do hneda. Mrkvovú diétu teda môžete brať aj dvojitú prípravu na leto. Okrem peknej postavy bude na horúce dni pripravená aj vaša koža.

Raňajky

Nemusíte sa držať striktného jedálneho lístka, no ak máte radi pestrosť, potom by mrkvové raňajky mohli vyzerať nasledovne. Jeden deň si nachystajte čerstvú mrkvovú šťavu, v iný deň si pripravte vajíčkovú omeletu, do ktorej mrkvu nastrúhate. Chutné sú aj mrkvové nátierky, ktoré dokážete pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov.

Desiata a olovrant

Počas menších denných jedál by ste mali jesť mrkvu bez tepelnej úpravy. Ideálne je dať si surovú mrkvu, ale ak vám len taká obyčajná nechutí, zjedzte ju bielym jogurtom alebo si pripravte mrkvovo-jablkový šalát, ktorý môžete doplniť orechmi a posypať škoricou, pre ešte rýchlejšie spaľovanie.     

Obed a večera

Na obed a večeru si ponechajte nápady s varenou, dusenou či grilovanou mrkvou. Niekedy k mäsu či rybe pridajte len tak podusenú karotku, inokedy pripravte z mrkvy pyré, ktoré môžete spojiť aj s batátmi. Chutnú sú aj celozrnné cestoviny so zapekanou mrkvou alebo grilovaná zelenina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok